USA advarer Sydsudan: Fredsaftale eller mulige sanktioner

Står man i vejen for fred, skal man forberede sig på konsekvenser, lyder det tirsdag i en besked fra USA til Sydsudan, hvor præsident Salva Kiir endnu ikke har underskrevet en fredsaftale.

Meningen med aftalen, der skal indgås mellem den sydsudanske regering og oprørere i landet, er at få bragt en brutal og blodig borgerkrig til en afslutning.

USA har budt fredsaftalen velkommen, men er "dybt skuffet" over, at Kiir mandag ikke satte sin underskrift på dokumentet, og amerikanerne advarer nu Sydsudan om, at der vil være "konsekvenser for dem, der bliver ved med at stå i vejen for fred", skriver dpa.

Ifølge Reuters overvejer USA, hvilke sanktioner der kan tages i brug.

Som det første skridt har USA taget initiativ til forhandlinger i blandt andet FN's Sikkerhedsråd for at få indført sanktioner, hvis en fredsaftale i Sydsudan ikke bliver underskrevet af landets regering i løbet af to uger, eller en våbenhvile ikke træder i kraft.

- Vi er dybt skuffede over, at regeringen i Sydsudan under præsident Kiir endnu en gang har forspildt en mulighed for at skabe fred for landets folk ved at afvise at underskrive aftalen. USA beklager dette fejlslagne lederskab, siger Susan Rice, USA's nationale sikkerhedsrådgiver ifølge dpa.

Sydsudans præsident og oppositionslederen, Riek Machar, er under internationalt pres for at finde en afslutning på en 20 måneder lang, voldelig konflikt.

Machar har ifølge dpa allerede underskrevet fredsaftalen, men Salva Kiir tøver.

- Vi er overbevist om, at dette dokument ikke kan redde Sydsudans folk. Det er en falliterklæring, og vi vil ikke acceptere det, siger informationsminister Michael Makuei ifølge dpa tirsdag.

Magtkampen mellem Kiir og Machar udviklede sig voldeligt i december 2013, og det har ført til blandt andet massakrer mellem forskellige etniske grupper.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip