USA anker distriktsdomstols dom om NSA's overvågning

Justitsministeriet i USA vil anke dommen fra en distriktsdomstol i Washington DC, der fandt den amerikanske efterretningstjeneste NSA's omfattende indsamling af telefondata ulovlig.

Distriktsdommer Richard Leon kritiserede i december NSA's såkaldte metadata terrorbekæmpelsesprogram, og han sagde, at han ikke kunne forestille sig en mere "vilkårlig krænkelse" end netop det program.

Leon kaldte NSA-programmet for "næsten Orwellsk" - med henvisning til forfatteren bag romanen "1984" - og sandsynligvis i strid med forfatningen.

Kendelsen har ikke noget med USA's indsamling af data i resten af verden at gøre.

I slutningen af december nåede en distriktsdomstol i New York en anden konklusion, da den vurderede, at den omfattende indsamling var lovlig.

Dengang hed det, at selvom NSA's overvågningsprogram "støvsuger informationer fra stort set alle telefonopkald til, fra og inden for USA" er dets legitimitet ifølge dommeren "i sidste ende et spørgsmål om rimelighed."

Det amerikanske forsvarsministerium har tidligere lagt vægt på, at det er oplysninger om, hvem der ringer til hvem og varigheden af opkaldene, som bliver registreret og indsamlet.

NSA's overvågning har været under massiv kritik både i USA og mange andre steder, efter at den tidligere it-tekniker og efterretningsmedarbejder Edward Snowden har afsløret tjenestens massive overvågning gennem læk af hemmelige dokumenter.

Anken forelægges en af landets 13 appeldomstole, hvorefter sagen kan ende i højesteret.

USA's præsident, Barack Obama, skal i januar afgøre, om han vil reagere på 40 anbefalinger om NSA fra et panel nedsat af Det Hvide Hus.

Anbefalingerne går blandt andet på at begrænse overvågningen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip