USA beder Danmark om mere hjælp i kampen mod IS

USA har henvendt sig til Danmark og bedt om et yderligere militært bidrag til kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau.

Til Politiken udtaler udenrigsminister Kristian Jensen (V), at han er ved at undersøge, hvordan Danmark eventuelt kan hjælpe.

- Jeg kan bekræfte, at regeringen er i gang med at undersøge hvilke muligheder, den har i forhold til at øge den militære indsats i bekæmpelsen af Isil (et andet navn for IS, red.).

- Og jeg kan også bekræfte, at vi kigger på hele rækken af værktøjer i den forsvarspolitiske værktøjskasse, siger han til avisen.

Fra oktober sidste år til oktober i år var danske F-16-fly med til at bekæmpe IS i Irak, men nedslidt materiel og personale betød, at missionen ikke kunne forlænges.

Både fly og personalet er vendt hjem til Danmark, men kun for at holde pause. Når flyene er klar til at komme i luften igen, er det planen, at de udsendes. Det skal gerne ske i løbet af 2016.

Regeringen har i den forbindelse åbnet for, at danske fly også kan komme til at bombe mod IS i Syrien.

Kristian Jensen vil ikke røbe, hvor USA ønsker hjælp.

- De beder om hjælp til at bekæmpe Isil, og det er ikke begrænset til et enkelt geografisk område.

- Sagen er den, at Isil er en trussel mod vores hverdag i Danmark. Vi har kunnet se med terrorangrebene både i Beirut og i Paris, at Isil har evnen og desværre også viljen til at slå til mod andre lande.

- Derfor mener jeg, at vi har en forpligtelse til at se, hvad vi fra dansk side kan gøre, siger Kristian Jensen.

Til Jyllands-Posten udtaler Kristian Jensen, at andre lande i koalitionen har øget deres militære bidrag i forsøget på at besejre IS.

- Vi følger den udvikling, der er i koalitionen. Som medlem af den globale koalition har vi været med til at lægge strategierne.

- Det er klart, at hvis strategierne bliver ændret i de andre lande, så de øger deres tilstedeværelse, giver det også nye vilkår for dansk deltagelse. Og det er det, vi er i gang med at kigge på i øjeblikket, siger Kristian Jensen til avisen.

Mens F-16-flyene er hjemme, har Danmark sendt et radarbidrag af sted i stedet for.

/ritzau/

Dagens Gossip