USA beder Nato støtte kamp mod IS med Awacs-fly

Skrevet af admin

28/01/2016

Dagens topnyheder

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at USA har anmodet alliancen om hjælp til at bekæmpe Islamisk Stat i Mellemøsten med de avancerede Awacs overvågningsfly.

- Vi har modtaget en anmodning fra USA om at støtte koalitionens indsat og hjælpe dem med Natos Awacs-overvågningsfly. Vi er ved at behandle denne anmodning, siger Stoltenberg.

Awacs overvåger et luftrum inden for en radius af mere end 400 kilometer og udveksler informationer med digitale dataforbindelser. De modtager ordrer fra folk på landjorden, på havet og i luften.

Stoltenberg, der på en pressekonference i Bruxelles torsdag opridsede begivenheder i 2015, siger, at verden er blevet farligere og mere uforudsigelig.

Han siger, at den vestlige alliance tilpasser sig udviklingen for at sikre, at medlemslandene er trygge.

- Sidste år viste, hvordan usikkerhed verden over direkte påvirker sikkerheden hjemme. Vi så det i brutale terrorangreb i vore byer, i den største flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig og i Ruslands fortsatte aktiviteter i Ukraine og dets nylige oprustning i Middelhavet, siger Stoltenberg.

- Men sidste år viser også, hvordan Nato reagerer på udviklingen, siger Stoltenberg videre og henviser til, at nedskæringerne i medlemslandenes forsvarsbudgetter er stoppet, og at der er sket en kraftig opjustering af Natos reaktionsstyrke til 40.000 mand.

- Men alle medlemslandene må gøre mere. Vi må begynde at øge udgifterne, siger Stoltenberg.

Nato-landene godkendte i sidste måned en plan om at sende fly og skibe til Tyrkiet for at styrke landets luftforsvar langs grænsen til Syrien. Et af formålene med den vedtagne "forsvarspakke" er at undgå flere nedskydninger af russiske fly.

Forholdet mellem Rusland og Tyrkiet er stærkt belastet, efter at tyrkiske jagerfly nedskød et russisk kampfly 24. november.

/ritzau/NTB