USA bruger militærdroner uden for krigszoner

Nedstyrtningen af en stålgrå Predator-drone fra det amerikanske luftvåben i september 2012 nær den tyrkisk-irakiske grænse løftede kortvarigt sløret for Operation Ørkenskygge, et fortroligt overvågningsprogram under det amerikanske militær. Siden november 2011 har det amerikanske luftvåben fløjet ubevæbnede droner fra forsvarsanlægget Incirlik i Tyrkiet i et forsøg på at holde den længe ulmende regionale konflikt i skak, skriver The Washington Post.

De kameraudstyrede Predator-droner har svævet over grænsen til Irak og sendt optagelser i høj opløsning til de væbnede tyrkiske styrker for at hjælpe dem med at lokalisere PKK-oprørere i bjergene.

Pentagon har gennem det seneste årti samlet mere end 400 droner af typerne Predators, Reapers, Hunters, Gray Eagles og andre droner, der har revolutioneret terrorbekæmpelsesoperationer. Nogle af de ubemandede fly vil vende hjem med de amerikanske tropper, når de snart forlader Afghanistan. Men mange af dronerne vil blive rykket til friske grænser og områder, hvor de skal udspionere en blanding af væbnede grupper, narkotikasmuglere, pirater og andre mål, der bekymrer amerikanske embedsmænd, skriver Washington Post.

Det amerikanske luftvåben har i forvejen dronebaser i Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, der bruges til rekognoscering i Den Persiske Golf, skriver avisen. To gange siden november har Iran sendt jagerfly efter amerikanske Predator-droner, der har svævet tæt på iransk luftrum.

I Afrika begyndte det amerikanske luftvåben for fem måneder siden at flyve med ubevæbnede droner over Sahara for at spore al-Qaeda krigere og oprørere i det nordlige Mali. Pentagon har desuden oprettet dronebaser i Etiopien, Djibouti og på Seychellerne, skriver The Washington Post.

I en tale i april sagde viceforsvarsminister Ashton B. Carter, at Pentagon for første gang planlægger at sende droner af typen Reaper - en større, hurtigere version af Predator - til dele af Asien, der ikke er Afghanistan. Han gav ikke yderligere detaljer om sagen.

Ifølge en talsperson fra det amerikanske Forsvarsministerium har militæret imidlertid »ikke truffet den endelige beslutning endnu«, men er ikke desto mindre »opsat på at øge« overvågningen i Asien og Stillehavsområdet, skriver The Washington Post.

Dagens Gossip