USA bryder social arv lige så godt som Danmark

Skrevet af admin

29/06/2016

Mest læste i dag

Danske politikere har i årevis blæst til kamp mod den negative sociale arv, som mange danskere har med hjemmefra, og som ofte holder dem i et fast greb hele livet.

Men en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed rokker ved fortællingen om, at den danske velfærdsstat med gratis uddannelse, SU og pæne overførselsindkomster har en særlig evne til at bryde social arv, når det handler om to af de vigtigste parametre - samlet indtjening og uddannelse.

Det skriver Berlingske.

Forskeren bag, Rasmus Landersø, har i samarbejde med den amerikanske nobelpristager James Heckman fra University of Chicago sammenlignet Danmarks og USA's evne til at bryde social arv.

Og hovedkonklusionen er klar. På trods af de to landes vidt forskellige politiske systemer brydes social arv på væsentlige områder ikke mere i Danmark end i USA.

Først indtjening, forstået som al indtjening eksklusive overførsler: Den dag, børn er blevet voksne, vil de i vid udstrækning ende med at tjene nogenlunde det samme som deres forældre. Og det i stort set samme omfang i Danmark som i USA.

Dernæst uddannelse: Både i Danmark og USA hænger tilbøjeligheden til at tage en uddannelse sammen med forældrenes uddannelse og indkomst.

Men der er ikke forskelle i sammenhængen mellem forældres uddannelse og deres børns uddannelsesniveau i de to lande. Er ens far ufaglært, er sandsynligheden i både Danmark og USA omkring 20 procent for, at man får sig en videregående uddannelse.

- Man kan sige, at det rokker grundlæggende ved fortællingen om, at vi er unikke og verdensmestre i det hele, siger Rasmus Landersø til Berlingske.

/ritzau/