USA-ekspert: Angreb i Boston sætter sine spor

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske samfundsforhold på Syddansk Universitet.

»Det sætter sine spor, men man kan ikke sige noget om, hvor langvarige konsekvenser det får,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

»På et tidspunkt går livet videre, ligesom livet går videre i Oslo, London og andre steder, hvor det åbne samfund bliver truet af den her form for angreb,« fortsætter han.

Niels Bjerre-Poulsen understreger, at mandagens angreb ikke kan sammenlignes med angrebet på World Trade Center i New York 11. september 2001, hvor næsten 3.000 personer blev dræbt.

»Det ændrede fundamentalt opfattelsen af, hvor sikre amerikanere er i deres eget land. Jeg tror, at det her hører hjemme i en anden kategori og bedre kan sammenlignes med bomberne under OL i Atlanta eller bomberne i Oklahoma på en større skala,« siger lektoren med henvisning angrebene i 1996, hvor to personer blev dræbt under de olympiske lege, og angrebet i Oklahoma City 19. april 1995, hvor 168 personer blev dræbt.

Der er endnu ingen oplysninger om, hvem der stod bag terrorangrebet i Boston, og det er stort set også umuligt at gisne om på nuværende tidspunkt, mener Niels Bjerre-Poulsen.

»Der kan være tale om organiseret terrorisme eller hjemmedyrket terrorisme, hvor det er en enkelt person måske fra den yderste højrefløj, der i stil med Anders Breivik pludselig gør noget. Men det er slet ikke sikkert, at der er et politisk motiv bag,« siger USA-eksperten og pointerer, at de første teorier om angrebene i Oklahoma og Atlanta ikke holdt stik.

De to bomber, der eksploderede i målområdet i Boston Marathon, dræbte tre personer og sårede 144 personer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip