USA-ekspert: Hvide mænd over 45 år hersker

Højreekstreme kræfter har fået frit spil i USA og er skyld i en "håbløs" politisk situation.

Så skarpt trækker en ekspert i amerikanske forhold situationen op, efter at det mandag ikke lykkedes Kongressen at blive enige om en finanslov.

- Det er et makabert spil, siger Ole O. Moen, professor ved Universitet i Oslo og USA-ekspert, til Dagens Næringsliv.

Han mener, at yderliggående personer i Det Republikanske Parti ser stort på al fornuft og spillereglerne i et demokrati.

Og han mindes ikke, at der har været en tilsvarende situation, hvor en stærk højreorienteret minoritet har holdt flertallet som gidsler og bagbundet USA på den måde, som Tea Party-tilhængerne gør nu.

Selv Republikanernes formand i Repræsentanternes Hus, John Boehner, fremstår slukøret, påpeger Ole O. Moen.

- Det er tydeligt, at både de moderate og konservative af den ældre skole er ilde berørt, siger han.

Og der er grund til at være at bekymret. Vælgerne har tidligere straffet Republikanerne hårdt, når partiet har kørt budgetforhandlinger i grøften, som de også gjorde under Bill Clinton både i 1995 og året efter.

Problemet er, at Tea Party-bevægelsen er ligeglad med almindelige regler og kutyme eller demokrati og bruger partiet, når det passer dem, ifølge Moen.

- De forsøger i virkeligheden at omgøre sidste år præsidentvalg, siger han.

Samtidig er der stærke racistiske undertoner.

Tea Party-tilhængere er stort set hvide mænd over 45 år, der alle har stort flertal i deres valgdistrikter. De skal derfor ikke bekymre sig for om ikke at blive genvalgt.

- De anser enhver form for kompromis (i Kongressen, red.) som mangel på rygrad, men det amerikanske system er baseret på kompromisser, siger Moen.

Ved valget i november sidste år havde mange moderate republikanerne fået nok af trakasserierne i egne rækker og valgte ikke at genopstille. Og det har givet den ekstreme højrefløj frit spil.

- De er kommet til Washington for at minimere det føderale initiativ og social lovgivning. De er ikke politikere. De er udsmidere og bruger alle midler for at forhindre Obama i at opnå noget som helst, siger Moen til Dagens Næringsliv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip