USA-ekspert kalder Obamas beslutning om Syrien »meget overraskende«

»Det er meget overraskende. Det er en mindre operation, det beskriver Obama jo selv, og som regel vil man se præsidenter, når der er tale om operationer, der er så små, klare det uden Kongressen. Det skaber en form for præcedens, at man skal afgive den magt fra Det Hvide Hus til Kongressen og spørge dem om lov, hvis man vil ud at handle aktivt, som tilfældet er her,« siger kommentator i amerikanske forhold Mads Fuglede til Radio 24Syv.

Obama insisterede i en tale foran Det Hvide Hus lørdag på, at han forbeholder sig retten til at angribe, uanset hvad Kongressen beslutter.

»Jeg tror, at der er to grunde til, at Obama spørger Kongressen. Den ene er, at han ønsker at sende et signal om, at han ikke kaster USA hovedkulds ud i krige - og slet ikke uden om FN - medmindre han har det bredest mulige politiske mandat til det. Den anden grund er, at Obama ved, at en aktion er upopulær i offentligheden, og han ønsker simpelthen at dele den upopulære beslutning med så stort et politisk grundlag som overhovedet muligt,« siger Mads Fuglede.

Det blev lørdag vurderet, at Obamas beslutning vil udskyde et militærangreb mod Assad-styret i hvert fald indtil den 9. september, for det er først her, Kongressen vender tilbage fra sommerferie. Det er imidlertid ikke sikkert, at et angreb vil lade vente på sig så længe, vurderer Mads Fuglede:

»I princippet kan Obama måske handle før på forventet efterbevilling, hvis han får støtte fra Kongressens ledere, når han mødes med dem i morgen (søndag, red.). Han kan også forsøge at overtale lederskabet af Kongressen til at indkalde Kongressen hurtigere, så man kan stemme om det meget snart. Eller han kan vente til den 9. september, så der er mange datoer i spil«.

Ifølge Mads Fuglede kan Barack Obama forvente opbakning fra Kongressen.

»Jeg tror, Obama er sikker på, at han får opbakning til en aktion. Ellers ligner det et stort politisk selvmål at gå ud og sige, at man vil handle mod Assad-styret og så blive undermineret. Det vil se meget skidt ud. Så jeg tror, at Obama ved, at han får et ’ja. Det har han sikkert afklaret med især de to republikanske ledere; lederen af Senatet, Mitch McConnell, og lederen af Repræsentanternes Hus, John Boehner,« siger Mads Fuglede til Radio 24Syv.

Embedsmænd fortalte lørdag til nyhedsbureauet AFP, at Barack Obama vil lave lobbyarbejde blandt verdens stormagter ved G20-topmødet i Sankt Petersborg i Rusland i næste uge, mens Det Hvide Hus arbejder på at nå ud til de amerikanske politikere i USA.

Dagens Gossip