USA er begejstret for norsk indsats mod IS

Skrevet af admin

17/09/2014

Mest læste i dag

USA er ifølge den konservative norske statssekretær Bård Glad Pedersen yderst tilfreds med Norges indsats mod oprørsgruppen Islamisk Stat.

- Absolut. Vi er blandt dem, der i betydeligt omfang yder bidrag til denne kamp, siger Pedersen telefonisk fra Washington til nyhedsbureauet NTB.

Statssekretæren fra det norske udenrigsministerium havde onsdag samtaler med embedsfolk i det amerikanske udenrigsministerium og med flere kongrespolitikere.

Både USA og Norge er optaget af at få forskellige regionale aktører med i kampen mod IS. Det gælder særligt sunnimuslimske grupper i Irak, som indtil nu har støttet ekstremisterne. Ifølge Pedersen er dette arbejde i fremgang, efter at Iraks nye samlingsregering er faldet på plads.

Endnu har den norske indsats i Irak og Syrien hovedsagelig drejet sig om humanitær bistand, og USA har spurgt, om Norge også vil bidrage militært.

Den norske regering overvejer sagen, og den konservative norske udenrigsminister, Børge Brende, vil tage spørgsmålet op fredag i en tale i FN's Sikkerhedsråd.

På spørgsmålet om, hvorvidt amerikanerne har bedt Norge om at bidrage med kampstyrker, siger Pedersen:

- Vi har en vældig god dialog med amerikanerne om disse spørgsmål. De beder os og andre lande om at overveje, hvilken type bidrag vi over en bred front kan bidrage med.

Udenrigsminister Børge Brende siger, at Norge vurderer at hjælpe med at træne irakiske soldater, mens det for nærværende ikke er aktuelt at sende kampfly til Mellemøsten.

Norges tidligere forsvarsminister Sverre Diesen mener, at det er bekymrende, at Norge ikke blev inviteret af USA til et møde om IS under Nato-topmødet tidligere på måneden.

Pedersen påpeger, at disse samtaler kun omfattede lande, som har transporteret våben til kampen mod IS, og at det ikke har været aktuelt for Norge på grund af landets strenge eksportregler.

Norge har udarbejdet en handlingsplan for at forhindre, at flere nordmænd melder sig hos IS, og planen har ifølge Pedersen vakt interesse hos de amerikanske myndigheder.

/ritzau/NTB