USA er »dybt skuffet« over Sydsudan

Vestlige stater har længe opfordret Sydsudans regering til at finde en fredelig løsning på de voldelige sammenstød i den uroplagede Jonglei-stat i det østlige Sydsudan, der involverer både hæren, en oprørsgruppe og rivaliserende klaner. Hidtil har de vestlige regeringer imidlertid afholdt sig fra at udtale kritik af Sydsudans regering.

En kilde fra FN oplyser ifølge Reuters, at nye kampe for en uge siden er brudt ud mellem rivaliserende klaner i byen Pibor i Jonglei, og at et ukendt antal mennesker har mistet livet.

Der forventes yderligere voldshandlinger, da bevæbnede unge fra begge sider har samlet styrker i området, siger kilden. Ifølge udsendte fra FN, der har besøgt området, har de fleste civile forladt Pibor. Den udmelding er i direkte modstrid med tal fra Sydsudans regering, skriver Reuters.

»Den manglende indsats for at beskytte civile udgør en grov ansvarsfralæggelse« af hæren og af regeringen, lyder det i en udtalelse fra den amerikanske ambassade i Sydsudans hovedstad, Juba.

Af udtalelsen fremgår, at USA er »dybt skuffet« over den manglende beskyttelse af civile, og USA opfordrer desuden Sydsudans regering til at forhindre, at hæren angriber FN-personale og såkaldte humanitære aktiver, hvilket ikke uddybes yderligere.

USA var en af drivkræfterne bag opbakningen til Sydsudans løsrivelse fra Sudan, der fandt sted i 2011.

Mere end 1.600 personer har ifølge Reuters mistet livet som følge af sekterisk vold i Jonglei siden Sydsudans løsrivelse.

Dagens Gossip