USA er klar til at hjælpe Irak med angrebshelikoptere

Amerikanerne erklærer sig klar til at hjælpe Iraks hær med at tvinge den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) ud af byen Ramadi i det vestlige Irak.

Ash Carter, USA's forsvarsminister, siger i en høring i Senatsudvalget for Væbnede Styrker, at USA er klar til at sende militærrådgivere og også angrebshelikoptere til Irak for at hjælpe med at nedkæmpe de militante islamister i Ramadi.

- USA er klar til at assistere den irakiske hær med ekstra specielle kompetencer for at hjælpe med at afslutte arbejdet, herunder angrebshelikoptere og rådgivere, hvis omstændighederne kræver det, og hvis premierminister Haider al-Abadi anmoder om det, siger forsvarsminister Carter.

Hans udtalelser er de seneste tegn på, at USA gør klar til at involvere sig mere militært i kampen mod Islamisk Stat, der kontrollerer store dele af Syrien og Irak, og som også har gennemført terrorangreb uden for dette område.

Carter siger, at det har taget "frustrerende lang tid" for Iraks sikkerhedsstyrker at tilbageerobre territorium.

Men han påpeger, at der har været betydelige erobringer i de seneste 24 timer, herunder tilbageerobringen af Anbar Operationscentret på den nordlige bred af Eufrat-floden.

Talsmænd for de irakiske sikkerhedsstyrker sagde også tirsdag, at Iraks militær har tilbageerobret en del af byen Ramadi.

For nylig har USA annonceret planer om at udstationere elitesoldater i Irak og Syrien, og Carter siger, at han er i kontakt med sine koalitionspartnere og har bedt dem bidrage med styrker, der kan bruges til specialoperationer.

Tirsdag kom det frem, at Ash Carter har henvendt sig til blandt andet Danmark og de øvrige nordiske lande med en anmodning om at øge bidraget til kampen mod Islamisk Stat.

Under høringen i Washington erklærer han sig i øvrigt en smule skuffet over USA's allierede blandt sunnimuslimske lande.

- Jeg ville ønske, at specielt sunniarabiske nationer i Golfen ville gøre mere, siger Ash Carter.

/ritzau/

Dagens Gossip