USA er klar til at sende våben til Libyen

USA og en række andre lande vil lempe på våbenblokaden mod Libyen og forsyne landets skrøbelige samlingsregering med våben til brug i kampen mod Islamisk Stat.

Det fremgår af slutdokumentet fra den store Libyen-konference, der blev holdt i Østrigs hovedstad, Wien, mandag.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, som præsenterede planen ved konferencen i Wien, siger, at USA sammen med andre lande vil støtte regeringen i at bede om en undtagelse fra våbenembargoen.

Han betegner Islamisk Stat som en "ny trussel" mod Libyen, og understreger, at det er afgørende at få stoppet den yderliggående gruppes fremmarch i det nordafrikanske land.

Men i samme åndedrag udelukker Kerry, at det vil komme på tale at indsætte landtropper i Libyen, skriver Reuters.

Målet er at hjælpe den libyske regering med at håndtere truslen fra Islamisk Stat, men levering af våben til det nye styre skal "udformes nøje", understreger den amerikanske udenrigsminister.

Topdiplomater fra 21 lande er mandag samlet i Wien for at drøfte, hvordan de bedst kan bakke op om Libyens nye, skrøbelige samlingsregering og stabilisere landet.

Efter landets mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet fra magten og dræbt i 2011, har Libyen befundet sig i et sikkerhedsmæssigt kaos og et centrum for ekstremister fra Islamisk Stat og menneskesmuglere, der sender migranter og flygtninge videre mod Europa.

Sidste år indtog Islamisk Stat Gaddafis fødeby, kystbyen Sirte ud mod Middelhavet, hvor bevægelsen har etableret træningslejre for militante.

Siden Gaddafis fald har en række militante grupper kæmpet om magten, og i 2013 blev den internationalt anerkendte regering og parlamentet jaget ud af hovedstaden Tripoli og søgte tilflugt i Tobruk i øst.

En alliance af militante islamister og klanbaserede grupper oprettede en ny regering i Tripoli efter at have smidt den anerkendte regering på porten.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip