USA er villig til at lette på sanktioner mod Iran

Mødet var et af de første mellem så højtstående repræsentanter fra de to lande siden den islamiske revolution i Iran i 1979.

Som eksempel på iransk velvilje, der kunne tænkes at blive vekslet til lempede sanktioner, kunne Iran tillade international inspektion af sit underjordiske atomanlæg Fordow og nedskalere berigelsen af uran, sagde John Kerry i et interview med 60 Minutes på TV-stationen CBS.

USA har vedtaget sanktioner mod Iran på grund af landets uranberigelse, og det har ramt landets økonomi hårdt.

»USA kommer ikke til at lette sanktionerne, før det står klart, at en meget verificerbar, pålidelig, transparent proces er på plads, hvorved vi vil vide præcis, hvad Iran har tænkt sig at gøre med sit program,« sagde udenrigsministeren i interviewet.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har ifølge flere nyhedsbureauers oplysninger opstillet et mål om, at en aftale om Irans atomprogram kan være fuldt implementeret om et år.

Og den iranske præsident, Hassan Rouhani, har udtalt, at han ønsker en aftale på plads inden for de kommende tre til seks måneder. På spørgsmålet, om hvorvidt det vil kunne lade sig gøre, svarer John Kerry:

»Det er selvfølgelig muligt. Det er muligt at lave en aftale tidligere end det«.

Udenrigsministre fra Tyskland samt de fem permanente medlemslande af FNs Sikkerhedsråd - Kina, Rusland, USA, Storbritannien og Frankrig - diskuterede torsdag de videre skridt mod en løsning med den iranske udenrigsminister.

På mødet blev det blandt andet besluttet, at de syv udenrigsministre skal mødes til yderligere samtaler 15. og 16. oktober i Genève.

EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, vil også deltage på mødet, lød meldingen fra amerikanske embedsfolk torsdag nat.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip