USA er villigt til at hjælpe Ukraine økonomisk

USA signalerede søndag, at Washington vil være i stand til at yde Ukraine så megen økonomisk hjælp, som det kriseramte land har behov for for at få dets økonomi tilbage på sporet.

Ifølge den amerikanske finansminister, Jack Lew, er USA i stand til at give en hånd enten gennem bilaterale programmer eller gennem større internationale institutioner.

Han har tidligere opfordret den nye regering i Kijev til at søge hjælp hos Den Internationale Valutafond (IMF).

- USA er parat til at arbejde med dets bilaterale eller multilaterale partnere for at yde så meget hjælp, som Ukraine har behov for, siger Lew.

Han tilføjer, at Washington ser på situationen i Ukraine med alvorlig bekymring efter Ruslands indgriben i den ukrainske Krim-region.

Mens truslen om en militær konflikt mellem Ukraine og Rusland på Krim-halvøen fortsat er overhængende, forbereder et hold eksperter fra Den Internationale Valutafond, IMF, sig på at rejse til Kijev mandag.

I den ukrainske hovedstad skal de se på, hvordan valutafonden kan hjælpe det kriseramte land økonomisk på fode igen, efter at overgangsregeringen i Kijev har bedt IMF om hjælp til at undgå en statsbankerot.

Rusland, der ellers havde lovet Ukraine et lån på op mod 80 milliarder dollar (439 milliarder kroner), har indefrosset den seneste tranche i lånet på 15 milliarder dollar (82 milliarder kroner), efter at den første låneportion på tre milliarder dollar var brugt op.

Ukraine har et underskud på statsbudgettet på 13 milliarder dollar i år, og statens reserver er faldet til 18 milliarder dollar.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip