USA får lov til at flyve droner fra Japan

De amerikanske dronefly skal ifølge avisen gennemføre spiontogter tæt ved Nordkorea og kan operere i samme højde som det historiske spionfly U-2. Det var en bemandet flytype, som USA benyttede under Den Kolde Krig, og som bevægede sig rundt i 18.000 kilometers højde.

Det er første gang, at amerikanerne får tilladelse i Asien til at etablere en base, hvor der kan flyves droner fra, og foreløbig vil der blive overført to eller tre fly af typen Global Hawk, skriver Washington Post.

Global Hawks er et jetdrevet fly med en vægt på 6,7 ton og en marchhastighed på 575 kilometer i timen. Men nok så vigtigt er det udstyret med avanceret overvågningsudstyr, der er i stand til at undersøge 100.000 kvadratkilometer terræn på en dag og kan holde sig i luften i 28 timer.

Ifølge Washington Post vil tilstedeværelsen af de amerikanske droner med garanti irritere Kina, og embedsmænd i Beijing var allerede før, aftalen blev indgået, ude med kritik. USA forfølger med aftalen sin nye strategi udstukket af regeringen, som betyder, amerikanernes militære fokus kommer til at ligge i Asien, som en reaktion på Kinas ambitioner om at udvide sin militære interessesfære.

Japan og Kina er i forvejen på konfrontationskurs over, hvem der har suverænitet over nogle småøer i Det Østkinesiske Hav og begge lande har sendt flådefartøjer til området, og amerikanske spionfly i regionen vil ikke passe kineserne.

De amerikanske spionfly vil kunne give japanerne et fuldstændigt billede af kinesernes flådebevægelser, men også bruges til andre overvågningsmissioner i asiatiske lande som Filippinerne, Vietnam og Thailand.

Samtidig med aftalen om dronebasen har USA og Japan indgået en aftale om, at amerikanerne opfører en ny radarstation i det sydlige Japan som led i et nyt anti-missilsystem beregnet på at spore og nedskyde eventuelle indkomne missiler afsendt fra Nordkorea.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip