USA får ram på al-Qaeda-veteran i luftangreb

Skrevet af admin

22/07/2015

Dagens topnyheder

En af al-Qaeda-bevægelsens veteraner og nøglefigur i den såkaldte Khorasan-bevægelse er blevet dræbt i et amerikansk luftangreb i den nordlige del af Syrien.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, tirsdag.

Angrebet fandt sted 8. juli.

Muhsin al-Fadhli, som den dræbte hedder, befandt sig i et køretøj, der på vej gennem byen Sarmada blev ramt i et luftangreb. Det er ikke oplyst, om angrebet blev udført af en drone eller et traditionelt krigsfly.

Muhsin al-Fadhli har været efterstræbt af USA i flere år, og der har tidligere været ubekræftede rygter om, at han skulle være blevet dræbt.

Pentagon oplyser i en meddelelse, at han "var blandt de få betroede al-Qaeda-ledere, der modtog forhåndsoplysninger om angrebet (i USA, red.) 11. september 2001".

Videre hedder det, at Muhsin al-Fadhli stod i spidsen for en gruppe erfarne al-Qaeda-medlemmer, kendt som Khorasan-gruppen, der "udtænker eksterne angreb mod USA og vores allierede og partnere".

Al-Fadhli var ifølge Pentagon blandt andet involveret i et angreb i 2002 mod amerikanske marinesoldater i Kuwait, hvor han blev født for 34 år siden. Som teenager var han Taliban-kriger i Afghanistan, skriver Los Angeles Times.

I september 2014 var han mål for et amerikansk luftangreb og blev rygtet dræbt af en organisation, som forsøger et spore militante grupper via internettet.

Hverken Det Hvide Hus eller Pentagon kunne dengang bekræfte oplysningen.

- Vi ønsker at være sikre på, at han ikke bare forsøger at fingere sin egen død for derefter at gå under jorden, sagde Tony Blinken, daværende sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus.

/ritzau/Reuters