USA: Fem Guantanamo-fanger er overført til emiraterne

Fem yemenitter, der har siddet som fanger i det kontroversielle amerikanske fængsel Guantanamo, er blevet fløjet til De Forenede Arabiske Emirater.

Det oplyser USA's forsvarsministerium, Pentagon, ifølge flere internationale medier søndag.

Mændene, der nu ikke længere skal bære de genkendelige orange fangedragter fra Guantanamo, er fanger af såkaldt lav profil, skriver avisen The New York Times.

Reuters skriver, at det drejer sig om Ali Ahmad Muhammad al-Razihi, Khalid Abd-al-Jabbar Muhammad Uthman al-Qadasi, Adil Said al-Hajj Ubayd al-Busays, Sulayman Awad Bin Uqayl al-Nahdi og Fahmi Salem Said al-Asani.

De fem har været tilbageholdt af USA i næsten 14 år, men ingen af dem er blevet sigtet for en forbrydelse, skriver The New York Times.

Udleveringen af de fem fanger fra Yemen får antallet af fanger på Guantanamo til at falde til 107, oplyser Pentagon.

USA's præsident, Barack Obama, har for flere år siden lovet at lukke Guantanamo-lejren, men amerikanerne har haft vanskeligt ved at finde ud af, hvor fangerne skal udleveres til.

Fængslet for terrormistænkte blev etableret i 2002 på den amerikanske flådebase i Cuba efter ordre fra præsident George W. Bush.

Det ventes, at der snart vil blive fremlagt en længe ventet plan for afviklingen af Guantanamo, selvom Kongressen i USA med republikansk flertal er imod lukningen.

I en skriftlig udtalelse lyder det fra Pentagon, at ministeriet er "taknemmelig over for regeringen i De Forenede Arabiske Emirater for sin villighed til at støtte USA's fortsatte bestræbelser på at lukke Guantanamo", skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er første gang ifølge The New York Times, at emiraterne tager imod tilbageholdte yemenitter. I 2008 modtog det arabiske land en enkelt fange, en emirataraber, fra det omstridte fængsel.

Alle fem udleverede fanger blev tilbageholdt af amerikanske styrker i slutningen af 2001 ved grænsen mellem Afghanistan og Pakistan efter kampe i bjergområdet Tora Bora.

Det fremgår af et lækket militærdokument, skriver The New York Times.

/ritzau/

Dagens Gossip