USA: Forhandlinger med Iran skal bakkes op af militæret

Selvom der er indgået en aftale med Iran om landets atomprogram, skal den diplomatiske tilgang bakkes op af militær magt, siger USA's forsvarsminister Chuck Hagel.

USA opretholder en styrke på 35.000 samt en flåde af skibe og krigsfly i Golf-regionen til trods for atomaftalen med Iran, hvor landet begrænser dets atomprogram til gengæld for, at nogle af de økonomiske sanktioner over for landet lempes.

- Vi ved, at diplomati ikke kan fungere i et tomrum.

- Vores succes vil fortsat afhænge af USA's militære magt og troværdigheden af vores forpligtelser til vores allierede og partnere i Mellemøsten, siger Chuck Hagel i en tale på en sikkerhedskonference i Bahrain.

Ifølge aftalen har Iran fortsat en begrænset mulighed for at berige uran mod til gengæld at lade programmet overvåge af det internationale atomagentur IAEA.

Iran har forpligtet sig til at holde berigelsen af uran på maksimum fem procent, hvilket ikke er nok til at udvikle atomvåben.

Irans evne til atomberigelse har været en stor bekymring, fordi det øger landets muligheder for at udvikle og producere atomvåben.

Ifølge Hagel vil det amerikanske forsvarsministerium Pentagon "ikke lave justeringer af dets styrker i regionen, eller dets militære planlægning, som følge af den foreløbige aftale med Iran."

- Vi har jord-, luft- og flådetilstedeværelse af mere end 35.000 militærpersoner omkring Golf-regionen.

- Sammenholdt med vores unikke krigsmateriel er intet mål uden for vores rækkevidde, siger Hagel.

Aftalen betyder også, at udbygningen af Irans Arak-reaktor standses. Flere vestlige lande mener, at reaktoren på et tidspunkt ville kunne producere plutonium nok til fremstilling af en til to atombomber om året.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip