USA fortrænger Danmark og EU som klimaduks på FN-topmøde

Europas ledere bryster sig af at være klodens mest ambitiøse aktører i bekæmpelsen af truende klimaforandringer, men på et centralt punkt bliver EU fortrængt fra rollen som klimaduks af USA og flere andre.

Klimaforskere og internationale miljøorganisationer er enige om det helt afgørende i, at en global klimaaftale i Paris skal indeholde en mekanisme, så man løbende kan skærpe ambitionerne for CO2-nedskæringer og klimafinansiering.

- Det er afgørende for, om Paris-aften bliver en motor eller en betonklods om benet i klimakampen, siger Alexander Ege, politisk koordinator i Care Danmark.

EU-landene forhandler for at få en femårig ambitionsmekanisme med i aftalen, men de 28 lande har samtidig sagt, at de ikke skærpe egne klimaløfter, før de nuværende klimamål udløber i 2030.

- Det er et synspunkt, der strider mod sig selv. Man ønsker en femårig cyklus, men man vil ikke selv gøre det. Det er en idé, der er svær at sælge til resten af verden, siger John Nordbo, som er klimachef i WWF Verdensnaturfonden.

USA står sammen med de største klimaofre - de lavtliggende kyststater og øriger - klar til at skærpe ambitionerne efter fem år. Det hænger sammen med, at de amerikanske klimamål udløber i 2025.

Der er gået rygter om, at nogle EU-lande vil opgive den femårige mekanisme og erstatte den med en 10-årig.

Det afviser den danske energi- og klimaminister imidlertid.

- EU står meget samlet i spørgsmålet om review-perioder, siger Lars Christian Lilleholt (V).

- Det bliver USA og Kina, der kommer til at definere det spørgsmål i teksten, uddyber Mercan-Ellen Nielsen, den danske chefforhandler på COP21.

Cares politiske rådgiver håber, at de europæiske lande erkender, at man bliver nødt til stramme klimaløfterne tidligere.

- Ellers vil aftalen i bedste fald blive irrelevant, fordi virkeligheden overhaler den, og alle gør mere, end de har forpligtet sig til.

- I værste fald låser man sig til ambitionerne, og så har vi ingen chance for at nå målsætningen om 2 grader - og slet ikke 1,5 grader, siger Alexander Ege.

FN-landene lægger op til, at klodens temperaturstigning skal holdes under 1,5-2 grader celsius i forhold til niveauet før industrialiseringen.

/ritzau/

Dagens Gossip