USA frygter brug af kemiske våben i Syrien

Det siger den amerikanske forsvarsminister Chuck Hagel på baggrund af oplysninger fra amerikanske efterretningstjenester.

Hagel understreger dog samtidig, at der er tale om en begrænset brug af de dødbringende våben, hvis de overhovedet er blevet anvendt. skriver Nyhedsbureauet AFP.

Det er angiveligt nervegassen sarin, der er blevet anvendt i Syrien. Sarin blev udviklet af tyskerne før Anden Verdenskrig og betragtes som et af de hyppigst anvendte stoffer til kemisk krigsførelse. Det var angiveligt det samme stof, der blev benyttet af Irak under krigen mod Iran i 1980erne, og ifølge Gyldendals åbne encyklopædi er der tale om et ekstremt giftigt stof, som efter blot få sekunders eksponering kan forårsage døden.

USA har tidligere advaret Syrien om, at enhver brug af kemiske våben kan føre til militær indgriben i det borgerkrigshærgede land. Det Hvide Hus understreger dog torsdag, at de foreløbige meldinger om brug af kemiske våben skal bekræftes endeligt. Ifølge Reuters efterlyser Det Hvide Hus »troværdige og underbyggede fakta« i sagen.

»Når man tager konsekvenserne og vores nylige erfaringer i betragtning, er efterretningsvurderinger alene ikke nok. Det er kun troværdige og bekræftede fakta, som kan sikre os en vis grad af sikkerhed, der kan afgøre vores beslutninger,« siger Miguel Rodriguez fra Det Hvide Hus’ lovgivningskontor.

Ifølge Reuters baserer de nuværende forlydender om brug af kemiske våben sig delvist på fysiologiske prøver.

Dagens Gossip