USA-general: Afghanske styrker bad om luftstøtte i Kunduz

Afghanske styrker bad om luftstøtte fra amerikanske fly natten til lørdag, hvor Læger uden Grænsers hospital i byen Kunduz i Afghanistan blev ramt af et angreb, der dræbte 22 mennesker.

De afghanske soldater havde meddelt, at de var i kamp med Taliban i Kunduz, forklarer den amerikanske øverstkommanderende for de internationale styrker i Afghanistan, general John Campbell.

I sin udtalelse, der faldt på en pressekonference i Pentagons hovedkvarter i Washington, undlod generalen at erkende et amerikansk ansvar for ødelæggelsen af Læger uden Grænsers hospital og de 22 civile dødsfald.

- Vi har nu fundet ud af, at den 3. oktober meddelte afghanske styrker, at de blev beskudt fra fjendtlige positioner og bad om støtte fra amerikanske luftstyrker, siger Campbell.

Et luftangreb blev derfor iværksat mod Taliban.

- Flere civile blev ved et uheld ramt, siger Campbell, der udtrykker "dybtfølte kondolencer" over de civile, der blev dræbt.

I sine udtalelser siger generalen dog ikke specifikt, om det amerikanske luftangreb ramte Læger uden Grænsers hospital i Kunduz.

Campbell retter en kritik mod Taliban, der kæmper fra tæt befolkede byområder, hvor civile risikerer at blive ramt.

Han gentager, at der vil blive iværksat en fuld og tilgængelig undersøgelse af angrebet på Læger uden Grænsers hospital, men at den vil blive foretaget af det amerikanske militær.

- Hvis der blev begået fejl, vil vi erkende dem, siger Campbell.

- Vi vil stille de ansvarlige til regnskab, og vi vil tage skridt i retning af at sikre, at fejltagelser ikke gentages.

Læger uden Grænser har krævet, at der foretages en uafhængig undersøgelse af angrebet mod hospitalet i Kunduz. Campbell siger, at både USA, Nato og de afghanske styrker vil undersøge sagen.

- Hvis der er andre undersøgelser, som skal foretages, vil vi sikre os, at vi også koordinerer med dem, siger han.

Campbells udtalelser afviger fra de meldinger der kom umiddelbart efter angrebet, som tydede på, at det var amerikanske soldater, der var truet af Taliban.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip