USA håber på nye muligheder i forholdet til Iran

Iran skal dømmes på dets handlinger, ikke på ord, og landet må ændre sin holdning til atomprogrammet understreger den amerikanske udenrigsminister ifølge AFP.

Men med de nye toner fra Iran, fastslog Kerry også, at:

»Det vil være en af de værste diplomatiske fejldispositioner«, hvis ikke USA undersøger, hvilke muligheder der ligger i de iranske udmeldinger.

Samtidig sagde John Kerry, at USA håber at kunne engagere sig i den nye iranske administration under præsident Rouhani, men at hvert skridt skal følges af garantier, »så vi er sikre på, hvad der vil ske«.

Den iranske præsident gennemførte i sidste uge en charmeoffensiv i FN, som han onsdag høstede fuld opbakning for i det iranske parlament. Skønt Irans reelle leder og åndelige overhoved ayatollah Ali Khamenei ikke har ytret sig, menes opbakningen i parlamentet dog at være tegn på, at Khamenei bifalder udviklingen.

Anderledes barsk er reaktionen fra Israel, hvor premierminister Benjamin Netanyahu betegner Irans nye ansigt som en »ulv i fåreklæder«.

USA, Israel og en lang række andre lande beskylder Iran for at bruge sit atomprogram til at udvikle kernevåben, mens Iran konsekvent har erklæret, at programmet tjener fredelige formål, og at »atomvåben ikke har plads« i landets militære arsenal.

Dagens Gossip