USA har dræbt højtstående IS-leder ved droneangreb

Det Hvide Hus bekræfter fredag, at næstkommanderende i jihadistgruppen Islamisk Stat (IS), Hajji Mutazz, er blevet dræbt ved et amerikansk luftangreb for fire dage siden i Irak, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er et hårdt slag for den voldelige og brutale ekstremistgruppe, der forsøger at skabe et kalifat i Mellemøsten.

- Fadhil Ahmad al-Hayali, der også er kendt som Hajji Mutazz, blev dræbt ved et amerikansk militært luftangreb 18. august, da han befandt sig i et køretøj i nærheden af Mosul, Irak, siger talsmand for Det Hvide Hus Ned Price i en erklæring.

Mutazz kørte i bilen sammen med en IS-medieproducent, der er kendt som Abu Abdullah.

- Al-Hayali død vil få en negativ indvirkning på IS' drift, da hans indflydelse strakte sig over ISIL's finanser, medier, drift og logistik, siger Price med brug af en af forkortelserne for Islamisk Stat.

Det Hvide Hus siger, at den døde leder var en førende koordinator for flytning af våben, sprængstoffer, køretøjer og mennesker mellem Irak og Syrien. Han var ansvarlig for operationer i Irak og hjalp med at planlægge gruppens offensiv i Mosul i juni sidste år.

USA og dets allierede retter daglige luftangreb mod Islamisk Stat i ekstremistgruppens selvudråbte kalifat i Irak og Syrien. I sidste måned dræbte et andet droneangreb en højtstående IS-leder i gruppens syriske højborg i Raqqa.

En anti-terrorekspert advarede mod, at drabets betydning for Islamisk Stat kunne være af ganske kortvarig karakter.

- Min erfaring, når man ser på Islamisk Stat, er, at gruppen har demonstreret en evne til at flytte folk rundt i nye stillinger, når højtrangerende medlemmer er blevet dræbt, siger den tidligere Pentagon-medarbejder Seth Jones, der nu arbejder i Rand Corporation.

Jones siger, at hvor meget territorium, Islamisk Stat hersker over, betyder mere end, hvor stor gruppens magt er.

- Det vigtigste for Islamisk Stat er territorial kontrol, siger Jones.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip