USA har også spioneret mod EU

Et strengt fortroligt dokument fra 2010, som amerikaneren Edward Snowden har lækket, viser, at NSA aflyttede samtaler, telefoner og emailkorrespondance med EU som eksplicit mål. Der skal endda have været installeret mikrofoner på EU-kontorer, herunder på EUs hovedkvarter i Bruxelles. Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det amerikanske efterretningsagentur har ifølge Der Spiegel overvåget EUs repræsentation i Washington, skriver AFP.

Mikrofoner blev installeret i bygningen og computernetværk blev infiltreret, hvilket gav NSA adgang til emails og interne dokumenter.

EUs repræsentation i FN var mål for tilsvarende overvågning, viser det lækkede dokument, der refererer eksplicit til EU som »mål«.

Overvågningen indbefattede også EUs hovedkvarter i Bruxelles, skriver det tyske nyhedsmagasin med henvisning til en episode, der ligger mere end fem år tilbage i tiden. Her opdagede sikkerhedseksperter hos EU udstyr til telefon- og internetovervågning i Justus Lipsius-bygningen, der er hovedkvarter for Det Europæiske Råd.

Europa-Parlamentets præsident Martin Schulz siger til Der Spiegel, at det vil »lægge stort pres på forholdet mellem EU og USA,« hvis det viser sig, at USA har spioneret på EU, skriver AFP.

Martin Schulz kalder det hele en »stor skandale,« men understreger samtidig, at der kræves flere beviser i sagen.

Luxembourgs udenrigsminister Jean Asselborn kalder USAs spionage »ude af kontrol«.

»USA ville have bedre af at overvåge sine efterretningstjenester, end sine allierede,« siger Jean Asselborn ifølge AFP til Der Spiegel.

Whistlebloweren Edward Snowden, der formodes at befinde sig i Moskva i øjeblikket, spiller en central rolle i sagen. Han står bag flere lækager om NSAs arbejdsmetoder.

De amerikanske myndigheder forsøger at få udleveret Edward Snowden, der - siden de kontroversielle og hemmelighedsstemplede informationer blev bragt i The Guardian og Washington Post - gik i eksil i Hongkong og nu opholder sig i Rusland.

Edward Snowden har søgt om asyl i Ecuador, der har meldt ud, at de er ved at behandle hans asylsag.

USA har taget skrappe midler i brug for at forhindre Edward Snowdens videre flugt. De amerikanske myndigheder har tilbagekaldt hans pas, og USAs vicepræsident Joe Biden opfordrede lørdag Ecuador til ikke at give Edward Snowden asyl.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip