USA har overbevist Søvndal om Assads skyld

De amerikanske efterretninger har overbevist udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

»At det kemiske angreb har fundet sted er hævet over enhver tvivl. Og amerikanerne er ikke i tvivl om at alle pilene peger i retning af, at regimet står bag. Det har vi ingen grund til at betvivle i lyset af det, der er blevet lagt frem,« siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at amerikanerne er meget konkrete i det, de fremlægger, og at de på baggrund af både hemmelige efterretningskilder, åbne kilder og øjenvidner kan beskrive, hvordan det kemiske angreb er forberedt og gennemført. USA anslår, at 1.429 mennesker blev dræbt under angrebet, og det kan man ikke bare lade passere, understreger Villy Søvndal.

»I en situation, hvor FNs Sikkerhedsråd ikke har formået at samle sig om et svar på det, har den danske regering fuld forståelse for, at USA overvejer en begrænset militær aktion i Syrien for at afværge, at det syriske regime igen bruger kemiske våben mod sin egen befolkning. Det må stoppes, og det må ikke ske igen,« siger han.

FNs våbeninspektører forlod Syrien lørdag, og det vides ikke med sikkerhed, hvornår de kommer med en konklusion af undersøgelserne på det formodede angrebssted. Men der kommer formentlig ikke til at lyde nogen kritik fra dansk side, hvis amerikanerne vælger at angribe Syrien, inden våbeninspektørerne fremlægger en konklusion.

»I den bedste af alle verdener ville vi også vente og se deres rapport. Men realiteten er, at FN og den Arabiske Ligas særlige udsending til Syrien, Lakhdar Brahimi har sagt, at det lader til, at der er anvendt et kemisk stof i angrebet. Det er der reelt ingen, som er i tvivl om,« siger Villy Søvndal og fortsætter:

»I den situation - og når der ikke er udsigt til enighed i FN’s sikkerhedsråd har den danske regering forståelse for de amerikanske overvejelser om handling«.

Danmark er ifølge udenrigsministeren ikke blevet bedt om at deltage i et eventuelt angreb, og Danmark har ingen operationel viden om, hvad amerikanerne overvejer.

»Hvis vi skulle blive spurgt på et tidspunkt, tager regeringen en grundig drøftelse om det, før vi tager stilling. I den situation vil vi selvfølgelig inddrage Udenrigspolitisk Nævn og Folketinget,« siger Villy Søvndal.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip