USA har sendt IS-breve til alle skandinaviske lande

Den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, har ikke alene sendt et brev til Danmark med anmodning om mere støtte i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Der er indløbet lignende breve til Sverige, Norge og Finland, skriver de nordiske nyhedsbureauer TT i Sverige, NTB i Norge og FNB i Finland.

NTB skriver, at brevet til Norge, der som Danmark er medlem af Nato, er en henvendelse, som også er tilgået flere andre allierede.

Det handler om at optrappe kampen mod Islamisk Stat, og ifølge NTB bliver Norge bedt om at videreføre arbejdet med at træne irakiske styrker samt at bidrage med jagerfly, logistik og specialstyrker.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide siger også, at USA påpeger, at der er behov for øget indsats med minerydning og medicinsk bistand.

Nyhedsbureauet har talt med forsvarsanalytiker Jon Berg, der påpeger, at de norske ressourcer er strakt meget lige nu.

Norge har også F-16-jagerfly som Danmark, og også de norske modeller har mange år på bagen.

De er over 30 år gamle, siger han.

- I praksis har vi vel kun 15, der er fuldt operative, selv om mange flere kan gå på vingerne, hvis der skulle være en akut krisesituation, siger Jon Berg.

I Sverige, der er neutralt, afviser en pressesekretær i forsvarsministeriet at sige, hvad USA ønsker af Sverige, eller hvornår brevet fra Ashton Carter er afleveret i Stockholm, den svenske hovedstad.

I Helsinki, Finlands hovedstad, siger udenrigsminister Timo Soini, at ja, der er ankommet et brev, men han vil ikke ud med, hvad amerikanerne beder om.

Også Finland er et neutralt land.

- Nu må regeringen og republikkens præsident, der leder Finlands udenrigspolitik, formulere, hvordan vi stiller os til USA's begæring, siger Soini.

/ritzau/

Dagens Gossip