USA hylder basketstjernen der sprang ud

Dermed bliver der skrevet sportshistorie i det nyeste nummer af Sports Illustrated.

- Jeg er en 34-årig gammel NBA-center. Jeg er sort. Og jeg er bøsse.

Sådan lyder åbningslinjen i den forsidehistorie, hvor Collins står frem og springer ud som bøsse. Fortæller om hvordan han i årevis har tumlet med sin egen seksualitet og endda har været forlovet med en pige, og hvordan det kom som et chok for hans tvillingebror Jarron, da Collins fortalte ham sandheden.

Collins ved ikke, hvordan hans NBA-kollegaer vil reagere, men han er forberedt på at skulle høre på en del skidt fra tilskuerne til NBA-kampene.

- Jeg håber på det bedste, men jeg er forberedt på det værste. Det mest væsentlige forbehold (fra andres side, red.) ser ud til at være om hvorvidt bøsse-spillere vil optræde uprofessionelt i omklædningsrummet. Tro mig, jeg har taget masser af brusebade de sidste 12 sæsoner. Min optræden var ikke et problem før, og det vil det heller ikke være nu. Jeg opfører mig ikke anderledes, fastslår Collins.

Modtagelsen af Collins' statement har indtil nu været særdeles positiv, både blandt hans basket-kollegaer og i det omgivende samfund.

Præsident Obama har ringet for at udtrykke sin støtte og sin beundring af Collins, tidligere præsident Bill Clinton, hvis datter Chelsea var venner med Collins i deres fælles college-år, har sagt, at han er stolt over at kunne kalde Collins sin ven.

Den tidligere tennisstjerne Billie Jean King og talkshow-væretn Ellen de Generes, der begge er kendte lesbiske, har været ude med opbakning til den modige basketspiller, og kollegaerne fra banen står i kø for at bifalde Collins' beslutning om at stå frem.

NBAs største stjerne Kobe Bryant bakker helhjertet op om Collins.

- Stolt af @jasoncollins34. Lad være med at kvæle den du er på grund af andres uvidenhed, skriver Bryant på twitter og tilføjer hashtags: #mod og #support.

Siden har en række andre NBA-profiler fulgt i Bryants fodspor. Steve Nash, Kevin Durant, Jason Kidd og Tony Parker støtter alle Collins, og flere NBA-hold har sendt officielle støtteerklæringer ud.

Men der har også været enkelte negative røster fremme:

- Verden er fuld af smukke kvinder, og fyre vil rode rundt med andre fyre, skrev NFL-spilleren Mike Wallace fra Miami Dolphins på Twitter, men fortrød, slettede det igen og udsendte en undskyldning.

Men på sportskanalen ESPN er den kristne NBA-analytiker Chris Broussard klart fordømmende. Han mener, at det er en synd at leve åbent som homoseksuel:

- Det er et direkte oprør mod Gud og mod Jesus Kristus, siger Broussard.

Collins står uden kontrakt efter denne sæson, og det er spændende at se, hvilket hold, der står klar med en aftale til NBAs første spiller, der åbent taler om, at han er homoseksuel. Collins er ikke ligefrem en profil i NBA, men snarere en spiller til at supplere truppen.

Foreløbigt har han dog sikret sig en formentlig særdeles indbringende aftale med sportsudstyrs-mastondonten Nike, som har stået på spring for at få en den første bøsse i en af de store sportsgrene som ambassadør.

- Jason er en Nike-atlet. Vi er et firma, der tror på forskellighed og inkludering, lyder det bekræftende fra Nike.

Dagens Gossip