USA i alarmberedskab efter bombeangreb

Det er første gang siden 11. september 2001, at USA har et landsdækkende forhøjet alarmberedskab. Årsagen er, at de to eksplosioner var koordinerede og velplanlagte og ikke mindst, at bomberne eksploderede midt under en af de største begivenheder i Boston - det store årlige maraton-løb og Patrioternes Dag - en dag som hele Boston fejrer. Dertil kommer, at der blev fundet en række ueksploderede »bomber« i området.

Når en sådan situation opstår, er der en række sikkerhedsforanstaltninger, der træder i kraft. Ud over at politiet og anti-terrorkorpset i Boston har været i aktion for at finde bomber i hoteller og ved offentlige bygninger, har man også etableret et nationalt beredskab i New York, Washington, Los Angeles og San Francisco, hvor politiet gennemsøger offentlige bygninger og steder, hvor turisterne kommer, for lignende bomber.

Især Det hvide Hus i Washington er blevet afspærret, og Secret Service lader ingen komme ind og ud af området. Ingen ved endnu, hvem der står bag, og om det er en aktion, der er planlagt af terrorister i udlandet, eller om det er nogle helt andre, der står bag. Der er en del amerikanske grupper, der kunne planlægge en lignende aktion, og det samme beredskab, der træder i kraft.

Amerikanerne er vant til at leve med terrorfrygten, og der indløber masser af trusler hver eneste dag. Men en aktion som den i Boston vækker for amerikanerne minder om 11. september 2001.

De amerikanske medier er meget tilbageholdende med at spekulere i, hvem der står bag. De sædvanlige mistænkte, Al Qaeda og andre terrorgrupper i Mellemøsten - er selvfølgelig altid en mulighed, men alle muligheder står åbne. Eksperter siger, at det ikke er givet, at det er mellemøstlige terrorister, der står bag. Det kan også være hjemlige grupper af alle mulige observanser, der har planlagt det.

Det bliver bemærket, at præsident Barack Obama ikke nævnte ordet »terror« i sin tale. Det kan der være mange grunde til, også at man er klar over, at ordet automatisk sættes i forbindelse med ekstreme islamiske grupper. Men der er også mange andre, der kan stå bag det.

Årsagen til, at man har det høje beredskab, er, at det er normalt, at man lader en mindre aktion gå forud for en større aktion for at distrahere myndighederne fra det egentlige angreb.

Det har man set mange steder i verden, senest i Oslo, hvor Anders Breivik lod en bombe eksplodere i den norske hovedstads regeringsområde, inden han udførte sin hovedaktion mod unge mennesker på øen Utøya. Det er derfor, at de amerikanske sikkerhedsmyndigheder frygter, at det her angreb kunne være en forløber for et langt større. Om det er tilfældet, kan kun de kommende timer vise. Foreløbig er amerikanerne forsigtige med at være for skråsikre på, hvem og hvorfor det her skete.

 

Dagens Gossip