USA-kender: Republikansk debat bar præg af frygt for fejl

Det første skridt i en lang kamp om at blive Republikanernes præsidentkandidat er blevet taget, efter at de ti førende kandidater stod over for hinanden ved en stor tv-debat på Fox News i USA.

Det er dog svært at udpege en vinder af debatten, lyder det fra USA-ekspert Mads Fuglede, der noterer, at erhvervsmanden Donald Trump var det absolutte centrum.

- Det var en kunstig, underlig debat, for alt handlede om Donald Trump, men på en uengageret facon, fordi de andre kandidater ikke turde at gå til ham, siger Mads Fuglede til Ritzau og uddyber:

- De andre håbede på, at han ville kollapse på egen hånd, men konklusionen blev, at Trump har svært ved at styre sig, men han falder ikke igennem.

Mads Fuglede vurderer, at de andre kandidater - såsom Jeb Bush, Scott Walker og Marco Rubio - formentlig ikke anser Trump for en "langtidsholdbar kandidat".

Derfor vil de hellere se ham kollapse selv end "at føre kniven" for at undgå at blive uvenner med de mange republikanske vælgere, der støtter Trumps præsidentkandidatur.

Debattens deltagere var dog generelt meget tilbageholdende.

- Jeb Bush var ufattelig passiv, Rand Paul forsøgte at være aggressiv, men har ikke fundet sin stemme endnu. Debatten bar præg af, at de alle er bange for at begå fejl, der sender dem ud af kapløbet allerede nu, siger Mads Fuglede.

- Ingen tør komme med sikre, politiske udsagn over et år forud for præsidentvalget, så de var ret passive. Der blev ikke talt så meget substanspolitik, siger han.

Det er dog kun et spørgsmål om tid, før de republikanske kandidater lægger sig ud med Donald Trump.

- På et tidspunkt er nogle af dem nødt til at angribe Trump. De kan ikke vente på et kollaps. Nogen må sige, at han ikke har et politisk program. Han har kun overskrifter og one-liners, og når han bliver forholdt nogle af sine skiftende synspunkter, kommer han i vanskeligheder, siger Fuglede.

Debatten på Fox News var torsdag aftens anden debat. I første runde skilte især Carly Fiorina sig ud. Over 80 procent af seerne af denne debat pegede efterfølgende på hende som debattens bedste.

/ritzau/

Dagens Gossip