USA-kender: Sanders vandt på sit budskab om bedre levevilkår

Den helt store overraskelse fra henholdsvis Demokraternes og Republikanernes primærvalg i USA i nat dansk tid er Bernie Sanders sejr over Hillary Clinton i Michigan.

Det fortæller Anders Agner Pedersen, der er redaktør på Kongressen.com.

- Helt frem til valgdagen havde meningsmålinger vist en føring til Clinton på cirka 20 procent. At Bernie Sanders så overhaler hende indenom og vinder en kneben sejr, det må siges at være en stor moralsk sejr, siger han.

- Samtidig vil det puste liv i Sanders-kampagnen på et tidspunkt, hvor den har brug for det, tilføjer han.

USA-kenderen peger på, at det er Sanders' budskab om at bekæmpe den sociale ulighed, skabe flere arbejdspladser og hjælpe middelklassen, der har ledt ham til den overraskende sejr i industristaten.

- Man må sige, at Michigan er en af de delstater, der fortsat mærker krisens effekt, siger han med henvisning til, at Michigan er hjemsted for langt størstedelen af den amerikanske bilindustri, som i 2009 blev reddet af en gigantisk hjælpepakke.

Hillary Clinton stemte for pakken, mens Bernie Sanders stemte imod.

Hos Republikanerne vandt frontløberen Donald Trump som ventet Mississippi, Michigan og Hawaii, mens Ted Cruz vandt Idaho.

- Resultaterne bekræfter billedet af, at Trump stadig er den republikanske favorit. Den eneste, der reelt kan true Trump lige nu, er Ted Cruz, og også det billede er blevet forstærket efter nattens afstemninger, siger Anders Agner Pedersen.

Det næste store kardinalpunkt bliver den såkaldte "Little Super Tuesday" på tirsdag, hvor der skal stemmes i de fem delstater Florida, Ohio, Illinois, Missouri og North Carolina.

- Det er fem vigtige delstater med mange delegerede på spil. Især er det vigtigt ud fra et republikansk synspunkt, ikke mindst fordi Florida er Marco Rubios hjemstat, mens Ohio er John Kasichs hjemstat.

Valget af USA's 45. præsident finder sted 8. november.

/ritzau/

Dagens Gossip