USA-kender: Tæt på dødsstød til Sanders og Cruz

Skrevet af admin

27/04/2016

Dagens topnyheder

Var det dødsstødene, som Hillary Clinton og Donald Trump satte ind med deres storsejre ved tirsdagens fem primærvalg?

Tæt på, lyder svaret fra Anders Agner Pedersen, USA-kender og redaktør på netmediet kongressen.com.

Hos Demokraterne vandt Hillary Clinton i fire ud af de fem delstater, mens rivalen Bernie Sanders hev en sejr hjem i Rhode Island.

- Det så allerede svært ud inden i nat for Sanders. Man kan konstatere, at det nu ser endnu sværere ud. Nu er det kun et spørgsmål om, hvornår hun (Clinton, red.) kommer over målstregen, siger Anders Agner Pedersen.

Sanders er efter de nye nederlag så langt efter Clinton i antal delegerede, at det er helt urealistisk, ifølge USA-eksperten, at han kan overhale hende.

Men Sanders fastslår onsdag morgen dansk tid, at han vil fortsætte kampen til "sidste stemme".

Og det giver god mening, mener Anders Agner Pedersen.

- Han kan fortsætte med at profilere sine sager. Hans mission er at påvirke Clinton og trække partiet mod venstre. Blandt andet i den økonomiske politik.

- Og han har noget at forhandle med. Sanders har formået at begejstre de unge, og både Clinton og Sanders ved, at hun på et tidspunkt får brug for, at han stiller sig op og støtter hende og anbefaler sine tilhængere at stemme på Clinton ved præsidentvalget.

I det republikanske ræs om at blive præsidentkandidat tegner der sig også et klarere billede, efter at Donald Trump sejrede i samtlige fem delstater.

- Han rydder igen bordet. Og det sker ugen efter, at han sejrede stort i New York. Hans to rivaler (Ted Cruz og John Kasich, red.) må her til morgen sidde og tænke over, at de har fået nogle gevaldige hug. Og den alliance de forleden indgik om i fællesskab at stoppe Trump, har ikke vist sig som en succes. Han tromler videre, konstaterer Anders Agner Pedersen.

Det interessante er nu, om det kan lykkes Trump at opnå de magiske 1237 delegerede, der kræves for at blive udråbt som sit partis præsidentkandidat ved konventet i Cleveland i juli.

Trump er en uønsket herre i partitoppen, og mange toprepublikanere har taget afstand fra ham

- Hvis Trump nu lander på eksempelvis 1150 delegerede, så lægger det et kæmpemæssigt pres på partiet ud fra et medlemsdemokratisk synspunkt. Kan man reelt så tillade sig at se bort fra Trump, siger Anders Agner Pedersen.

/ritzau/