USA køber russiske helikoptere til Afghanistan

USA: Det amerikanske forsvarsministerium er i gang med at slutte en handel om 33 helikoptere til det afghanske forsvar. Helikopterne skal leveres af et russisk våbenfirma, der samtidig er af den syriske præsident Assads største våbenleverandører.

Den kontroversielle trekant er ifølge Reuters kommet under kritik fra det tilsyn i Kongressen, der holder øje med den amerikanske genopbygning af Afghanistan.

Tilsynet råder ifølge nyhedsbureauet direkte til, at forsvarsministeriet dropper helikopterhandlen.

Første del af handlen blev indgået i 2011, hvor der blev aftalt en leverance på 21 MI-17-helikoptere fra våbeneksportfirmaet Rosoboronexport, og sidste år indgik forsvarsministeriet så en ikke-bindende aftale med våbenfirmaet om yderligere køb af 12 MI-17.

Ifølge kongrestilsynet har forsvarsministeriet allerede lagt, hvad der svarer til, mere end 50 milliarder kroner i eksportfirmaets kasse, og tilsynet råder til, at handler for yderligere tre milliarder droppes.

Rosa DeLauro, som er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne, kalder det »simpelthen skandaløst«, at USA køber våben hos præsident Assads største leverandør.

Men ifølge Reuters oplyser embedsmænd, at betalingen for helikopterne allerede er afleveret, og at penge kommer fra midler på 2012 budgettet.

Når de russiske helikoptere i det hele taget kommer ind i billedet, skyldes det, at de afghanske helikopterpiloter i forvejen flyver russiske MI-helikoptere, og at hele mekaniker- og servicesystemet er gearet til dem og har været det siden 1980erne, hvor Sovjetunionen holdt Afghanistan besat.

Yderligere bemærker en forsvarskilde, at de russiske helikoptere passer langt bedre til de klimatiske forhold i Afghanistan end de mere avancerede amerikanske, der også kræver mere specialiserede eftersyn.

Netop de afghanske mekanikere og servicefolks manglende uddannelse er også årsag til, at tilsynet fraråder indkøb og levering af 18 fly fra et unavngivet amerikansk firma til en afghansk antiterrorenhed her og nu.

Tilsynet påpeger, at enheden i øjeblikket kun tæller 180 mand, mens der skal bruges 860 før enheden har nået sin planlagte størrelse i 2015.

Dagens Gossip