USA lover at give flere penge i appel om klimaaftale

USA vil fordoble sin støtte til verdens fattigste lande for at hjælpe dem med at klare de udfordringer, som de globale klimaforandringer stiller dem over for.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, onsdag under FN's klimatopmøde i Paris, hvor forhandlere fra hele verden forsøger at nå til enighed om en ny global klimaaftale.

- Vi er klar til at gøre vores del, og vi vil ikke efterlade verdens mest sårbare iblandt os til rent bogstaveligt at ride stormen af alene, siger John Kerry.

USA vil øge sin direkte offentlige støtte til klimatilpasning i verdens fattigste lande fra godt 400 millioner dollar (2,7 milliarder kroner) i dag til over 800 millioner dollar (5,4 milliarder kroner) i 2020.

USA har desuden lovet at give tre milliarder dollar (20 milliarder kroner) til FN's grønne klimafond, der hjælper udviklingslande med at klare klimatilpasning og støtter deres omstilling til mere grøn energi.

Den amerikanske udenrigsminister siger i en indtrængende opfordring til alle lande på klimatopmødet i Paris, at verden risikerer at stå over for "en katastrofe", hvis det mislykkes at dæmpe klodens temperaturstigning med endnu mere ekstremt vejr som følge.

- Så simpelt er det. Vi har en sjælden mulighed for at ændre verden og forbedre livet for milliarder af mennesker. I de kommende timer skal vi arbejde som aldrig før, så denne mulighed ikke glider os af hænde, siger John Kerry.

Han siger, at han godt ved, at det er svære beslutninger, der skal træffes for at redde verdens klima.

- Hvis ikke det var sådan, var det her problem blevet løst for længe siden, siger Kerry.

- Men situationen kræver - dette øjeblik kræver - at vi ikke forlader Paris uden en ambitiøs, omfattende og varig klimaaftale, siger han.

FN-topmødet begyndte 30. november, og målet er at blive enige om ny global klimaaftale fredag aften.

/ritzau/

Dagens Gossip