USA lover at hjælpe med asiatiske bådflygtninge

USA lover at støtte de asiatiske lande, som onsdag har meddelt, at de vil give midlertidigt ophold til tusinder af bådflygtninge i regionen.

En talskvinde for udenrigsministeriet i Washington fortæller, at amerikanerne vil støtte FN-organer med at opsætte redningscentre.

Amerikanerne overvejer samtidig at tage imod flere flygtninge.

- USA er klar til at hjælpe landene i regionen med at løfte byrden og redde liv i dag. Vi har en fælles forpligtelse til at svare råbet fra disse migranter, som har sat deres liv på spil på havet, siger Marie Harf.

Malaysia og Indonesiens regeringer udsendte onsdag en fælles erklæring om, at "de vil fortsætte med at yde hjælp til omkring 7000 bådflygtninge, der driver rundt på havet i regionen".

Udenrigsministrene fra de to lande sagde efter et møde, at de er enige om at sørge for "midlertidigt ophold til bådflygtningene".

Den amerikanske viceudenrigsminister, Tony Blinken, er onsdag i Asien, hvor han torsdag mødes med den politiske ledelse i Myanmar for at appellere til, at landet samarbejder med Bangladesh om at redde de mange mennesker.

- Vi er fortsat bekymret over de faktorer, der driver mennesker til at risikere livet på havet, herunder den politik som Burma (Myanmar) fører over for minoriteten rohingya, men også racistisk og religiøst motiveret diskrimination, siger Marie Harf.

Flygtninge, der udgøres af rohingya-muslimer fra Myanmar og personer fra Bangladesh, er de seneste uger kommet i store grupper til kysterne ud for Indonesien og Malaysia.

Malaysia, Indonesien og Thailand har tidligere udløst forargelse og vrede over at have afvist de overfyldte både med flygtninge.

29. maj holdes en konference om flygtningekrisen i Thailands hovedstad, Bangkok, hvor USA deltager.

Flere end 1000 rohingya-flygtninge har siden oktober fået ophold i USA.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip