USA lukker vigtig transportrute efter drone-protester

Det amerikanske forsvar har sat stop for transport gennem en vigtig rute i Pakistan på grund af en forværret sikkerhedssituation.

Militæret har ellers benyttet fragtruten til at transportere materiel ud fra den amerikanske militæraktion i Afghanistan.

Den midlertidige lukning sker af bekymring for chaufførernes sikkerhed efter protester i Pakistan over amerikanske droneangreb, lyder det fra en talsmand i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

- Vi er klar over, at demonstrationer har påvirket en af vores primære kommercielle transportruter mellem Pakistan og Afghanistan, siger talsmand for Pentagon Mark Wright.

- Vi har frivilligt standset den amerikanske transport af tilbagegående fragt for at garantere sikkerheden for chaufførerne, der har til opgave at flytte vores materiel, fortsætter han.

Talsmanden tilføjer, at han forventer, at ruten vil blive åbnet igen i nær fremtid.

Ruten, der går fra den afghanske grænsestation Torkham til den pakistanske havneby Karachi, er afgørende for USA, der er i færd med at rulle militæraktionen i Afghanistan tilbage og derfor skal transportere store mængder materiel ud af landet.

Langt størstedelen af den amerikanske transport på landjorden sker via ruten, der på det seneste har været berørt af de pakistanske protester.

Beslutningen om den midlertidige nedlukning er endnu en hovedpine for amerikanerne, der også forsøger at indgå en sikkerhedspagt med den afghanske præsident Hamid Karzai.

Sikkerhedspagten bliver af USA og Nato set som afgørende for, at nogle styrker kan blive i landet for at træne lokale sikkerhedsstyrker. Men Karzai har indtil videre tøvet med at underskrive aftalen, der ellers er forhandlet på plads.

USA har stadig omkring 46.000 militærfolk i Afghanistan. I begyndelsen af næste år skal antallet være faldet til 34.000.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip