USA markerer årsdag for Newtown-massakre

Skrevet af admin

13/12/2013

Dagens topnyheder

Hundredvis af amerikanere samledes torsdag i katedralen i den amerikanske hovedstad, Washington, for at markere årsdagen for et af de værste skoleskyderier i USA's historie.

Lørdag er det et år siden, at en bevæbnet ung mand gik ind på grundskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut, og skød og dræbte 20 mindre børn og seks voksne. Efter massakren begik 20-årige Adam Lanza selvmord.

- Vi er samlet for at sige "aldrig mere", lød det fra præsten Mel Kawakami fra Newtowns metodistkirke, mens folk tændte lys, sang salmer og talte om våbenrelateret vold.

Amerikanerne var mødt op til nattegudstjenesten for at sørge over ofrene, men også for at kræve en strammere våbenlovgivning - et emne, der har været højt på den politiske dagsorden det seneste år.

Flere amerikanske delstater har siden skolemassakren strammet deres våbenlov, men på nationalt plan er lovgivningen uændret, selvom præsident Barack Obama har arbejdet hårdt for at ændre lovteksten.

I april led Obamas planer et stort nederlag, da Senatet nedstemte en række ændringsforslag efter stort pres fra interesseorganisationen National Rifle Association og andre våbenlobbyer.

Et flertal af politikerne afviste at udvide baggrundstjekket af folk, der ønsker at købe skydevåben samt at forbyde halvautomatiske våben og store magasiner.

I de seneste 12 måneder har omkring 32.000 mennesker mistet livet i USA i våbenrelateret vold, lød det fra en anden præst på stedet, Gary Hall.

Newtown-massakren ligger nummer to på listen over de amerikanske skoleskyderier, hvor flest mennesker har mistet livet. Virginia Tech-massakren i 2007 er den hidtil blodigste med 33 ofre - inklusiv gerningsmanden.

/ritzau/AFP