USA nedtoner tvivl om Nordkoreas atomvåben

Timer efter offentliggørelsen rykkede forsvarsministeriet og Sydkoreas forsvarsminister ifølge Reuters ud med erklæringer, der lægger afstand til og nuancerer, hvad den republikanske politiker, Doug Lamborn citerede fra rapporten.

Væsentligst var en passus, hvoraf det fremgår at, »DIA med moderat tillid vurderer, at Nordkorea i øjeblikket er i stand til affyre atomvåben med ballistiske missiler, men pålideligheden vil være lav.« Den sidste del af citatet med henvisning til missilernes pålidelighed.

Hvis rapportens vurdering også er gældende hos USAs politiske og militære ledelse, vil det være et dramatisk skifte i opfattelsen af truslen fra Nordkorea.

Men efter toppen i forsvarsministeriet havde rystet overraskelsen over at blive præsenteret for, hvad de siger er hemmeligstemplede oplysninger, lød det fra en talsmand til CNN:?»Selv om jeg ikke kan tale om alle detaljerne i en rapport, der er hemmeligstemplet i sin helhed, vil det være forkert at antyde, at det nordkoreanske regime fuldt ud har testet, udviklet eller demonstreret den slags nuklear kapacitet, der refereres til i passagen,« lød det fra talsmanden, George Lille, i en skriftlig erklæring.

Den internationale opfattelse blandt eksperter er, at Nordkorea trods tre atomprøvesprængninger endnu er et stykke fra at have udviklet atomsprænghoveder der er små nok til at kunne sættes i spidsen på et af landets langtrækkende missiler.

Også det sydkoreanske forsvarsministerium rykkede i følge AFP fredag morgen (dansk tid (red.)) ud med en erklæring, hvor man stiller sig stærkt tvivlende overfor Nordkoreas formåen, når det gælder affyring af missiler med atomvåben.

»Nordkorea har gennemført tre atomprøvesprængninger, men det er stadig tvivlsomt, at Nordkorea har udviklet et lille, let sprænghoved, der kan monteres på et missil,« lyder det ifølge AFP fra talsmanden..

Men Kim Min-Seok tilføjede også, at Nordkorea er ved »at komme til denne fase«.

Den amerikanske rapport bliver lækket på et tidspunkt, hvor situationen på Den Koreanske Halvø er højspændt som sjældent set.

Nordkorea ventes indenfor de næste døgn frem til 101-årsdagen for den tidligere leder Kim Il-sungs fødsel, at affyre et eller flere mellemdistancemissiler med en rækkevidde på mere end 3.000 kilometer,

Fredag besøger både NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USAs udenrigsminister John Kerry, Sydkoreas hovedstad Seoul. Derfor kan det ikke udelukkes, at Nordkorea benytter den lejlighed til at affyre et eller flere missiler for at teste deres egenskaber og dermed skabe maksimal opmærksomhed.

Satellitovervågning har afsløret, at nordkoreanerne har placeret op til fem missiler på mobile affyringsramper på landets østkyst, og mindst et vides at være affyringsklart. Torsdag stod det lodret i affyringsposition, men blev senere lagt ned igen.

USA har yderligere ifølge BBC anmodet Kina om at gøre sin indflydelse gældende hos dets allierede i Pyongyang og få styret til at køle situationen ned.

Dagens Gossip