USA offentliggør Osama bin Ladens breve og bøger

Amerikanske myndigheder har onsdag offentliggjort dokumenter, som blev hentet ud af det hus, hvor specialtrænede soldater i 2011 skød og dræbte Osama bin Laden i Pakistan.

Blandt dokumenterne er breve fra al-Qaeda-lederen til hans kurer.

- Vi afventer markeringen af 10-året for de lyksalige angreb på New York og Washington om ni måneder, skriver Osama bin Laden blandt andet i et brev, der er fundet med henvisning til angrebene mod USA i 2001.

Offentliggørelsen sker ifølge Director of National Intelligence - som leder de amerikanske efterretningstjenester - på linje "med præsidentens ønske om øget gennemsigtighed og i overensstemmelse med de rettigheder, som sikkerhedstjenesterne har."

Al-Qaedas tidligere topfigur boede i den pakistanske by Abbottabad, da amerikanerne dræbte ham i 2011 under en kort mission med helikoptere.

Dokumenterne afslører også, at Osama bin Laden arbejdede på at få sendt en video-besked via det Qatar-baserede medie al-Jazeera.

- Jeg har været i korrespondance med brødrene om at give al-Jazeera en række erklæringer, når kanalen begynder af dække angrebene i september, skriver han ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- Jeg har sendt dig en video-erklæring for to måneder siden, men den er endnu ikke kommet i medierne. Jeg har planer om at ændre den, før den kommer ud.

Blandt materialet er også bøger på engelsk, man har fundet på hylderne hos den tidligere al-Qaeda-leder.

- Det er i amerikanernes interesse, at borgere, akademikere, journalister og historikere får mulighed for at læse og forstå bin Ladens dokumenter, siger Devin Nunes, som er formand for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus.

Han ser frem til, at man "kan afslutte arbejdet med at afklassificere materialet" fra Osama bin Ladens opholdssted, så man "opfylder Kongressens krav."

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip