USA og EU har ophævet atomsanktionerne mod Iran

Skrevet af admin

16/01/2016

Dagens topnyheder

Så er der tøbrud i forholdet mellem Vesten og Iran.

USA og EU har ophævet atomrelaterede sanktioner mod Iran.

- Jeg bekræfter hermed, at Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har verificeret, at Iran fuldt ud har implementeret de påkrævede forpligtelser. USA's sanktionsrelaterede forpligtelser er nu i kraft, siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

Han befinder sig i Wien, hvor også rapporten fra IAEA blev udsendt.

Samtidig siger EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, at også EU's atomrelaterede sanktioner mod Iran er ophævet.

De nødvendige direktiver og retningslinjer for at ophæve dem er udsendt, siger hun og tilføjer, at vestlige lande nu skal samarbejde med Iran inden for udvikling af civil atomteknologi.

Ophævelsen kommer kort efter, at IAEA lørdag aften udsendte en erklæring, hvori det hedder, at Iran har opfyldt de krav, som er afstukket i atomaftalen.

- Det er en vigtig dag for det internationale samfund, siger Yukiya Amano, chef for IAEA, ved meddelelsen om Irans efterlevelse af atomkravene.

Iran vidste tilsyneladende, hvor det bar hen, for tidligere lørdag sagde Mohammad Javad Zarif, der er Irans udenrigsminister, i Wien, at "i dag er en god dag for indbyggerne i Iran".

- Dagens implementering af atomaftalen åbner for nye perspektiver for politisk og økonomisk samarbejde med Vesten, sagde han ifølge iranske medier, som det tyske nyhedsbureau dpa har set nærmere på.

Der er tale om den aftale, som Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd plus Tyskland indgik i juli i fjor om det iranske atomprogram.

Aftalen sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben.

Iran har hele tiden sagt, at programmet kun har fredelige formål.

De fem medlemmer af Sikkerhedsrådet er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

/ritzau/AFP