USA og EU udtrykker bekymring over valgforløb i Burundi

Det amerikanske udenrigsministerium og EU udtrykker bekymring over, hvorvidt valget i Burundi var frit og retfærdigt.

Mindst 70 mennesker er blevet dræbt, siden valget blev udskrevet i april af præsident Pierre Nkurunziza, som stillede op til en tredje valgperiode, selv om forfatningen kun tillader to perioder til samme person.

Lidt under tre fjerdedele af landets 3,8 millioner vælgere gik til stemmeurnerne, og der var op til valgdagen uroligheder med skudvekslinger og eksplosioner, som kostede mindst to mennesker livet.

I maj forsøgte generaler, der var imod Nkurunzizas fortsatte styre, uden held at fjerne generalen ved et kup.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at valget mangler troværdighed.

Skudvekslinger i Bujumbura under valgkampen er blevet betegnet som de værste uroligheder, siden borgerkrigen sluttede i 2005.

I de områder, hvor den siddende præsident har stor opbakning, var der på valgdagen køer ved valgstederne. Andre steder var det småt med vælgere.

Oppositionen boykottede valget, og Pierre Nkurunziza kan nærmest være sikker på sejren.

Præsidenten - en tidligere oprører, genfødt kristen og fodboldfanatiker - henviser til en domstolsafgørelse, der siger, at han kan stille op igen.

En valgobservatør, der var sendt til det afrikanske land af FN, har sagt i en rapport, at "forholdene ikke egnede sig til, at præsidentvalget kunne blive gennemført på en fri, troværdig og inkluderende måde."

Det siger FN-talsmanden Farhan Haq.

Der blev holdt både præsident- og lokalvalg til trods for, at både oppositionen og det internationale samfund opfordrede til, at valgene burde udsættes på grund af den vold og uro, der har præget landet de seneste måneder.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip