USA og Nato advarer Rusland om Ukraine: Forhold jer i ro

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sender efter torsdagens Nato forsvarsministermøde i Bruxelles kraftige advarsler til Rusland om at forholde sig i ro over for sin nabo Ukraine.

- Jeg forventer, at andre lande vil respektere Ukraines suverænitet og undgå provokerende handlinger. Det er derfor, jeg holder nøje øje med Ruslands militærøvelser langs Ukraines grænser, siger Chuck Hagel og fortsætter:

- Jeg forventer, at Rusland vil være helt åben om disse aktiviteter, og jeg opfordrer dem til ikke at tage skridt, der kan blive fejlfortolket eller kan føre til fejlslutninger på et meget sårbart tidspunkt; et tidspunkt med meget store spændinger.

Den amerikanske forsvarsminister siger, at han i løbet af torsdag eftermiddag vil drøfte situationen i forhold til Ukraine per telefon med sin russiske forsvarsministerkollega, Sergej Shoigu.

- Det er tid til køligt og klogt lederskab. Vi fortsætter samarbejdet med vores russiske modparter, siger Hagel.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sendte allerede ved åbningen af torsdagens møde mellem Nato-landenes forsvarsministre og den ukrainske viceforsvarsminister, Oleksander Olijnik, en kraftig appel til både Rusland og den nye ukrainske overgangsregering.

- Jeg er ekstremt bekymret over den seneste udvikling i Krim. Morgenens aktion fra en væbnet gruppe er farlig og uansvarlig.

- Jeg opfordrer Rusland til ikke at handle på nogen måde, der kan øge spændingerne eller føre til misforståelser.

- Og jeg opfordrer alle parter til at undgå konfrontationer, holde sig fra provokerende handlinger og vende tilbage til dialogens vej, siger Fogh.

Den danske forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), lægger sig på linje med Hagel og Fogh.

- Det er vigtigt, at ingen parter gør noget, der kan føre til misforståelser og eskalation.

- Tiden er ikke til sabelraslen, men til at alle arbejder for at undgå yderligere spændinger, og det gælder naturligvis også Rusland, skriver Wammen i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Udtalelserne kommer, efter at bevæbnede prorussiske aktivister torsdag morgen har belejret en parlamentsbygning på Krim-halvøen i Ukraine.

Samtidig har det russiske forsvar sat kampfly i alarmberedskab i grænseområdet op mod Ukraine.

Ukraine har efterfølgende sendt en advarsel til Rusland om, at enhver form for troppebevægelse omkring den russiske flådebase på ukrainsk territorium vil blive betragtet som aggression.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip