USA og Norge overhaler UK på dansk eksporthitliste

Skrevet af admin

08/02/2016

Dagens topnyheder

Storbritannien har i mange år været et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder, men sådan er det ikke længere. Både USA og Norge købte flere danske varer end briterne i 2015.

Siden 1980 har briterne ellers befundet sig i top 3 over de største danske eksportmarkeder.

Men på listen for 2015, der mandag blev fuldendt med Danmarks Statistiks opgørelse af eksporten i december, er Storbritannien kun nummer fem.

Eksporten til naboerne på den anden side af Nordsøen faldt med hele 28,3 procent i løbet af sidste år, og det har Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt en forklaring på.

- Det er blandt andet de lave oliepriser, der har trukket meget ned for vareeksporten til Storbritannien.

- Det samme er ikke sket for Norge og USA, der naturligt nok ikke modtager store mængder olie fra Danmark.

- Der har samtidig været fald på nogle af de tunge industriposter til Storbritannien, og det er på trods af, at landet fortsat holder et pænt væksttempo, skriver han i en kommentar.

At Norge nu ligger på tredjepladsen over vores eksportmarkeder efter Tyskland og Sverige, er en smule overraskende, eftersom norsk økonomi også er påvirket af de lave oliepriser.

Derimod hænger amerikanernes øgede import af danske varer formentlig sammen med det økonomiske opsving, som er godt i gang i USA, kombineret med en stærk dollar, som gør danske varer billigere end de amerikanske.

Det har ført til en eksportfremgang på 22,5 procent hen over året. Det kinesiske marked markerer sig næsten lige så stærkt med en fremgang på 19,3 procent.

/ritzau/