USA og to store lande jager svindlere efter Panama-læk

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

USA's justitsministerium undersøger de lækkede Panama-dokumenter for beviser på korruption, og anklagemyndigheden i Frankrig og Spanien følger trop.

Avisen Wall Street Journalist skriver, at justitsministeriet i Washington vil finde ud af, om velhavende personer og selskaber har handlet kriminelt ved at samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Tidligere på dagen ønskede Det Hvide Hus ikke at kommentere de sensationelle læk af 11,5 millioner dokumenter, som sandsynliggør, at titusinder af personer, heriblandt flere hundrede danskere, har søgt tilflugt i skattely med deres penge.

I stedet henviste præsident Barack Obamas folk til, at det er en sag for justitsministeriet.

De spanske anklagere har på baggrund af de lækkede dokumenter iværksat en undersøgelse om hvidvaskning af penge, oplyser en kilde ved landets højeste kriminaldomstol.

Nogle af de kunder, som Mossack Fonseca har haft i Spanien, er den argentinske fodboldspiller Lionel Messi, en tante til kong Felipe - Pilar de Borbon - samt den Oscar-vindende filminstruktør Pedro Almodóvar.

- Vi har indledt en undersøgelse om hvidvaskning af penge i relation til advokatfirmaet (i Panama red.), siger kilden.

I Frankrig meddeler anklagemyndigheden, at den har påbegyndt en efterforskning af hvidvaskning af penge og skattesvindel.

Det vil "sandsynligvis interessere franske skatteborgere", hedder det.

Flere hundrede danskere har ifølge de lækkede dokumenter oprettet skuffeselskaber i Panama, mange med hjælp fra Nordea og Jyske Bank, oplyser DR.

De danske myndigheder har ikke igangsat en efterforskning med henblik på at fastslå, om der foregået noget kriminelt.

- Vi vil meget gerne finde ud af, om der er danske oplysninger i lækagen, siger indsatsdirektør ved Skat, Jim Sørensen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser at betale for at kunne se de lækkede dokumenter, som nogle lande ellers er villige til.

Bagmandspolitiet, der efterforsker økonomisk kriminalitet, er heller ikke koblet ind i sagen.

/ritzau/AFP