USA og Taliban mødes for at tale fred

Taliban har tirsdag åbnet et kontor i Qatars hovedstad, Doha, hvor fredsforhandlingerne skal finde sted. Det sker, efter at de to parter har kæmpet mod hinanden i Afghanistan i de seneste 12 år. Den afghanske præsident, Hamid Karzai, sender ligeledes en delegation til Qatar for at mødes med Taliban.

»Fredsforhandlingerne vil helt sikkert finde sted mellem Taliban og Det Høje Fredsråd,« siger en afghansk regeringskilde ifølge Reuters med henvisning til det råd, Hamid Karzai oprettede i 2010 med henblik på at opnå en fredsaftale med Taliban.

Taliban og den afghanske regering skal have holdt hemmelige møder forud for fredsforhandlingerne, selvom Taliban tidligere har afvist at diskutere fred med Karzai-regeringen, der betegnes som en amerikansk marionetdukke.

I Det Hvide Hus lyder det, at der fortsat er lang vej til en egentlig fredsaftale.»Dette er blot det første i skridt ned ad en meget lang vej,« siger en amerikansk embedsmand, der over for Reuters betinger sig anonymitet.

USA vil under fredsforhandlingerne kræve, at Taliban bryder sit bånd til al-Qaeda, gør en ende på volden i Afghanistan og accepterer landets forfatning, hvilket omfatter at acceptere kvinder og minoriteters rettigheder. Det siger amerikanske embedsmænd på et telefonmøde med internationale journalister.Taliban-talsmand Mohammed Naeem fastslår på et pressemøde tirsdag eftermiddag, at man ønsker gode forhold til Afghanistans nabolande, ligesom man bakker op om den afghanske fredsproces.Ifølge BBC vil udveksling af krigsfanger være et emne i fredsforhandlingerne, men i første omgang handler det for parterne om at spore sig ind på hinandens dagsordener.

Udmeldingen om de forestående fredsforhandlinger mellem USA, Taliban og den afghanske regering kommer få timer efter, at NATO formelt overlod ansvaret for sikkerheden i Afghanistan til landets regeringsstyrker.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip