USA opgiver retssag mod Clipper-pirat

USA opgiver en retssag mod piraternes forhandler i kapringen af det danskdrevne Clipper-skib CEC Future, den somaliskfødte Ali Mohammed Ali.

I november frikendte juryen ved distriktsdomstolen Columbia District Court i Washington Ali for pirateri.

Da sagen nu opgives, bliver der aldrig taget stilling til de to andre anklager mod Ali, der handler om gidseltagning og sammensværgelse med henblik på gidseltagning i forbindelse med kapringen af skibet i slutningen af 2008.

Skib og besætning var kapret i 68 dage, og det var Ali Mohammed Ali, der forhandlede med Clipper om en løsesum. Daværende direktør i Clipper Per Gullestrup havde regnet med en dom.

- Jeg er skuffet. Nu får vi aldrig en afgørelse, men jeg havde regnet med, at han kunne kendes medskyldig i gidseltagningen, siger Per Gullestrup til Ritzau.

Per Gullestrup og flere andre medarbejdere fra Clipper, der var centrale for at få løst kapringssagen, var i vidneskranken, da retssagen i november kørte over flere dage.

Kun et par dage efter kapringen af CEC Future gik Ali om bord for at påtage sig rollen som forhandler. Han har nægtet sig skyldig i anklagerne og forklaret, at det kun skete, fordi han er god til engelsk.

Piratforhandleren tjente særskilt 6132 kroner om dagen i de 68 dage, han forhandlede med rederiet - eller i alt 417.000 kroner.

Den nu 51-årige Ali, der også er kendt under navnet Ismail Ali, gav rederiet Clipper oplysninger om sin konto i United Arab Bank, hvor pengene blev sat ind.

Det er uvist, om Ali også fik del i løsesummen på ni millioner kroner.

Ali har desuden optrådt på dansk tv. Det var i DR's dokumentar "SOS - Fanget af pirater", hvor han interviewes om sin rolle i piratsagen.

Sagen mod Ali er en udløber af, at amerikanerne pågreb en anden pirat, Jama Idle Ibrahim. I 2011 blev han idømt 25 års fængsel ved en domstol i Washington for sin medvirken til kapringen af Clipper-skibet.

Jama Idle Ibrahim blev anholdt, da han i april 2010 igen sejlede ud på havet for at kapre skibe. I stedet for at angribe handelsskibe angreb han det amerikanske marinefartøj USS Ashland.

/ritzau/

Dagens Gossip