USA ophæver forbud mod bloddonation fra homoseksuelle

USA ophævede mandag et livslangt forbud mod bloddonationer fra homoseksuelle mænd og erstatter det med en regel om en 12 måneders karantæne siden sidste seksuelle kontakt.

Beslutningen blev taget af den amerikanske myndighed for fødevarer og medicin, FDA, og bringer den amerikanske politik på samme niveau som lignende nationer som Frankrig, Japan og Australien, der alle har indført lignende regler.

De nye regler ændrer et forbud, som kan dateres tilbage til 1983, da aids-epidemien var på vej frem, og mange eksperter var bange for smitte fra en sygdom, som man endnu ikke vidste meget om.

- I sidste ende er 12-måneders karantænen understøttet af den bedste tilgængelige videnskabelige dokumentation på dette tidspunkt, lyder det fra FDA i en udtalelse.

Forbuddet fortsætter dog for prostituerede, sexarbejdere og folk, som benytter medicin gennem injektion.

FDA har "gennemgået en række nyere undersøgelser, epidemiologisk data og delt erfaringer fra andre lande, som har ændret" deres regler på området.

Folk med hæmofili, der er en blødersygdom, eller andre relaterede forstyrrelser er også stadig afskåret fra at donere blod "for deres egen sikkerheds skyld på grund af mulig skade fra store nåle, som bruges under donationsprocessen".

Ifølge hjemmesiden Bloddonor.dk kan man herhjemme ikke donere blod, hvis man er er mand og på et tidspunkt i livet har haft sex med en anden mand.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip