USA overvågede 33 millioner norske mobilsamtaler

Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) overvågede over 33 millioner norske mobilsamtaler i løbet af en enkelt måned.

Det fremgår af hemmelige dokumenter fra den spionsigtede whistleblower Edward Snowden, skriver Dagbladet. Snowden, der skjuler sig for de amerikanske myndigheder i Rusland, arbejdede tidligere for NSA.

Den norske avis har fået adgang til dokumenterne med titlen "Norway - Last 30 days". De viser, at i perioden 10. december 2012 til 8. januar 2013 registrerede NSA knapt 33,2 millioner mobilsamtaler i Norge.

Snowden har tidligere lækket tilsvarende dokumenter om overvågning i Tyskland, Frankrig, Spanien, Brasilien og Indien.

Norge er det sjette land i rækken og samtidig det europæiske land, hvor NSA har registreret flest mobilsamtaler i forhold til indbyggerantallet.

Ifølge Dagbladet svarer de godt 33 millioner registrerede samtaler til cirka 10 procent af samtlige mobilopkald i perioden.

I Spanien med 47 millioner indbyggere registrerede NSA i samme tidsrum 60 millioner mobilsamtaler. I Holland, der har et befolkningstal på 17 millioner, registrerede NSA kun 1,6 millioner telefonsamtaler.

Det fremgår ikke af dokumenterne, om de norske myndigheder har samarbejdet med NSA om registreringerne. I både Frankrig og Spanien var myndighederne delvis involveret, konstaterer Dagbladet.

Avisen skriver også, at NSA ikke har lyttet med på samtalerne. Efterretningstjenesten noterede telefonnumrene på de personer, der talte sammen, længden på samtalerne, telefonernes serienummer og deres geografiske placering.

I en kommentar fra USA's ambassade i Oslo hedder det:

- Når det gælder efterretningsaktiviteter kan vi ikke kommentere på enkeltsager. USA indsamler efterretningsoplysninger i udlandet på samme måde, som alle nationer gør.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip