USA på randen af kaos

WASHINGTON: Aktiemarkederne vil mandag morgen være i totalt vildrede med, hvor den amerikanske økonomi bevæger sig hen, efter at budgetforhandlingerne i Kongressen er brudt sammen. Usikkerheden breder sig ikke alene på de internationale finansmarkeder, men også blandt de almindelige amerikanere, som må se til, mens Kongressen og præsidenten begår økonomisk selvmord på grund af en ideologisk strid om en ny sundhedsreform.

Det er ikke lykkes for Kongressen at nå til enighed om et nyt budget. Et budgetforslag cirkulerer nu mellem Kongressens to kamre, det republikansk styrede Repræsentanternes Hus og det demokratisk kontrollerede Senat. Men budgetforslaget får ingen gang på jord. Republikanerne i begge kamre har nemlig stillet som betingelse for at stemme et budget igennem, at en ny sundhedsreform – den såkaldte Obamacare tages af bordet. Eller – som det nye udspil foreslår – at man udskyder sundhedsreformen med et år. Og det kommer aldrig forbi demokraterne i Senatet og vil heller ikke blive underskrevet af den amerikanske præsident Barack Obama. Så USA lukker populært sagt ned natten til tirsdag. Med katastrofale følger for økonomien ikke blot i USA, men i hele verden.

Den internationale økonomi er – med flere kommentatorers ord – taget som gidsel i et politisk spil mellem demokrater og republikaner i Kongressens to kamre. Spillet er ikke alene om USAs finanslov, som skal vedtages senest tirsdag, men også om det gældsloft, USA rammer omkring 17. oktober. Det sidste betyder, at hvis der ikke bliver enighed om at hæve det, så kan USA ikke låne flere penge. Kort sagt: USA løber tør for kontanter samtidig med, at den amerikanske regering lukker ned, fordi man ikke kan betale lønninger. En situation, der er dømt til at sende chokbølger igennem verdensøkonomien.Tæt på panik

Hvis man følger debatten minut for minut i de amerikanske medier, er der ved at være panikstemning. Det står klart, at republikanerne ikke vil give sig, og det står lige så klart, at Obama og demokraterne heller ikke vil forhandle om sundhedsreformen, som allerede er lov, og som også har været igennem den amerikanske højesteret. Det er republikanerne, der lige nu står svagest i deres argumenter. For hvorfor ønsker republikanerne at tage budgettet og gældsloftet som gidsel for at forhindre, at en sundhedsreform for mellem 30 og 40 millioner bliver en succes? Svaret er, at partiet mener, at det bliver for dyrt, og at reformen er en integreret del af økonomien. Derfor er det legalt at forsøge at få stoppet en reform, som de mener bliver alt for dyr for amerikanerne. Alle argumenter tages i brug for at forhindre Obamacare i at blive en realitet.

Der er godt 30 republikanere i Kongressen, som tilhører Tea-party-bevægelsen. De styrer hele det republikanske parti lige nu og sender ikke alene verdensøkonomien, men også det republikanske parti ud på en katastrofekurs. Sådan er amerikanernes opfattelse lige nu, men det kan selvfølgelig hurtigt ændre sig og blive præsidentens skyld, hvis landet økonomisk falder ud over afgrunden de kommende 24 timer.

Nervekrigen fortsætter, men faktum er, at tirsdag morgen kan 800.000 offentligt ansatte blive sendt hjem, fordi der ikke er penge til lønninger, og yderligere flere 100.000 ansatte vil følge efter. Det vil sætte store dele af samfundet i stå, sende rystelser igennem Wall Street og de internationale børser samtidig med, at nedtællingen til, at USA rammer gældsloftet, begynder. Det sker cirka 17. oktober. Men inden da vil flere og flere stille spørgsmålstegn ved USAs kreditværdighed med en gæld på tæt ved 17.000 milliarder dollar. Under den seneste gældsloftkrise for et par år siden blev USA nedgraderet fra AAA til AA, og det kan blive værre midt i noget, der ligner et begyndende amerikansk opsving med en vækst på måske to procent i år.Bitter stemning

USA har ikke haft en finanslov siden 2009, og USA har levet med et midlertidigt budget. Denne gang er situationen værre og mere bitter, fordi der ikke engang er mulighed for at skabe sig et midlertidigt kompromis, fordi sundhedsreformen er blevet indraget i konflikten mellem de to partier.

Og selv de mere moderate republikanere anerkender, at det nok ikke er sandsynligt, at Obama vil acceptere en udhuling af hans eneste indenrigspolitiske succes – sundhedsreformen.

»Det er som om, at Washington lider under en omvendt evolution – opererer i et klima af primitivitet, uden ledere og hvor stridbarhed forveksles med lederskab.« Sådan hed det i The Washington Post i går, hvor skrifttyperne på forsiden var sat med ekstra størrelse.

Nervekrigen mellem præsidenten og Kongressen er godt i gang, men de fleste økonomer mener, at USA lukker tirsdag morgen. Så skarpt er krisen trukket op.

Dagens Gossip