USA presser FN: Drop Iran til fredskonference om Syrien

USA vil ikke se repræsentanter fra styret i Iran ved den fredskonference for Syrien, som indledes onsdag i den schweiziske by Montreux.

Det skyldes, at iranerne ikke har tilsluttet sig en Geneve I-aftale fra 2012, da det blev besluttet at arbejde for indsættelsen af en overgangsregering i Syrien.

- Hvis Iran ikke fuldt og offentligt accepterer kommunikeet fra Geneve I-aftalen, skal invitationen (til Iran, red.) trækkes tilbage, siger talsmand for USA's udenrigsministerium, Jan Psaki.

Amerikanernes ønske kommer i kølvandet på et lignende krav fra den USA-støttede syriske opposition, Syriens Nationale Koalition, som har nægtet at deltage i fredsforhandlingerne, hvis ikke FN trækker invitationen til Iran tilbage inden klokken 20 mandag dansk tid.

Natten til mandag landede FN's invitation til konferencen hos den iranske regering.

Irans deltagelse har været et stridspunkt mellem flere af stormagterne. USA er imod, mens russerne ønsker Irans deltagelse, da iranerne spiller en central rolle i konflikten.

Argumentet fra Washington lyder, at iranerne ikke har bidraget med noget godt i forhold til at løse konflikten i Syrien.

Iranerne står på Syriens præsident Bashar al-Assads side i konflikten med oprørsgrupperne i landet.

Konflikten har stået på siden foråret 2011. Flere end 100.000 mennesker har mistet livet og millioner er drevet på flugt.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip